Кондиционна подготовка: Тренировка с ластици (видео)


Кондиционна подготовка: Тренировка с ластици (видео)
25-03-2017 17:02

Състезателят на Левски 2014 Кирил Райков, който е сертифициран кодиционен треньор, продължава със съветите си за правилни тренировки в своя блог в BGbasket.com. Новата му публикация e свързана с кондиционната подготовка при подрастващи и по-специално тренировката с ластици, която той преведе преди седмица в БУБА Баскетбол. Може да прочетете и интервю с треньорката от школата Емилия Кръстева за впечатленията й от този метод на подготовка.

 

Кондиционната подготовка при младите баскетболисти е от огромно значение за равитието на организма и тялото. Специфични и специални упражнения за развиване на двигателни качества като бързина, ловкост, сила, издръжливост, еластичност и координация са в основата за изграждането на бъдещ елитен състезател.


Освен това кондиционната подготовка развива и подобрява психологични и неврологични качества и пътища в децата, което води до по-добри резултати в училище, защото интелектуалния капацитет се увеличава. Децата взимат по-бързо решения и са по-уверени в себе си и в своите възможности. Детето започва да оформя своята личност и социална интеграция. Те стават по-смели, решителни, отговорни и дисциплинирани както и стоят концентрирани за по-дълго време. Инициативност, находчивост, самообладание, самостоятелност, самооценка и адаптивност са други качества, които се развиват.


Укрепването и изграждането на едно здраво и функционално тяло със стабилен мускулно-скелетен апарат е предпоставка за по-малко контузии както в краткосрочен така и в дългосрочен план. ПОдобрява се плътността на костите. Тук е тясно свързано правилната и целенасочена работа за избягване на А-симетрии и дисфункции в тяло, защото тогава тялото е в процес на разтеж на кости, мускули, стави и др важни органи и системи в тялото. Подобрява се сърдечно-съдовата система, имунната система и обема на кислород в белите дробове. Подобряват се зрителните, слуховите, сетивните и двигателните процеси и по-скоро скоростта, с която тялото ни анализира чрез тях заобикалящата ни среда.


Кондиционната подготовка помага и за развитието на ръста, което е доста важно в баскетбола.


Преди седмица треньорът от школата на БУБА Баскетбол Емилия Кръстева ме потърси да направим тренировка с ластици с нейните състезатели, а ето какви бяха впечатленята й след проведеното занимание, споделени пред BGbasket.com:

 

"За трениравката с ластици е много важна и полезна за подрастващите около възраст 11 години и нагоре. Помага им за бързина, отскокливост, сила и не на последно място координация и еластичност на мускулатурата. Баскетболът стана достатъчно силов и бърз, че без кондиционни трнировки ще е трудно да станат добри баскетболисти, ако искат, разбира се.

 


Чувала съм, гледала съм тренировки с ластици, но не съм специалист и затова потърсих помощ от Кирил Райков, защото разбрах че той е добър специалист с това е учил и работил, все пак има човек, който разбира, а не да се правим , че от всичко разбираме
Аз и момчетата научихме много нови неща и за колко много група мускули могат да се използват ластиците.

 


Тренировката протече на високо ниво и интезивност . Ако той има и може да отдели от времето си много ще се радвам да работи с момчетата. След месец само те съм сигурна , че те ще изглеждат по различен начин-- по бързи, по отскокливи и поиздръжливи
Не само препоръчвам а желателно след 10 г да започнат с по-леки упражнения и постепенно да се увеличават.", бяха думите на Емилия Кръстева

 

Ако видеата са Ви харесали,  моля, споделете ги и натиснете бутона "харесвам". Ако искате да подкрепите канала и философията, зад която стоя, може да се абонирате. Ако искате да държите мотивацията си на ниво и да научите повече за мен и това, което правя, може да следите страницата ми във фейсбук ТУК , както и профила ми в Инстаграм  ТУК.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Кирил Райков, Емилия Кръстева, тренировка с ластици
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи