Ямбол се възползва максимално от колебанията в Лукойл Академик


Ямбол се възползва максимално от колебанията в Лукойл Академик
27-03-2017 15:50 | Даниел Димитров

В поредния кръг от НБЛ отново станахме свидетели на интересни резултати и на драматични мачове. За да направи анализ на срещите от 22-ия кръг от НБЛBGbasket.com потърси професионалния поглед на бившия баскетболен национал и треньор Даниел Димитров.  


ЛЕВСКИ – АКАДЕМИК БУЛТЕКС 99

Първи и засега единствен мач с две продължения в редовния сезон. За разлика от предишните срещи между двата отбора, завършили с голяма разлика в полза на Академик, този път столичани бяха близо да постигнат така нужната им победа. В такива двубои, в които резултатът се движи точка за точка през почти цялото време, който успее да вземе правилни решения в ситуациите в защита, и особено в нападение, печели. Пловдивчани са изковали четири от петте си победи като гост с разлика между 1 и 3 точки, което говори за вяра и самочувствие в решителните моменти или пък късмет. Ако е второто, ще си проличи в оставащите им мачове. Като цяло добрите мачове на Левски през настоящия сезон са малко. Като прибавим и това, че отборът допуска най-много точки не е случайно мястото в класирането. На Левски предстоят тежки гостувания срещу неудобни съперници. Тази драматична загуба е някакъв светъл лъч в игровото поведение на състезателите.


ЯМБОЛ – ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК

 

Това е първа победа на ямболии над този съперник от пет години. Домакините се възползваха максимално от колебливото моментно състояние и непълен състав на шампиона, записвайки много важна победа. Процентът на стрелба от разстояние, преимуществото при борбата и добрата игра в защита са основните причини за успеха. Не е лесно да ограничиш Лукойл до 70 точки в какъвто и състав да е. Обикновено шампионите бележат 85-87 точки и са с най-доброто нападение в лигата. Теоретично има шанс Лукойл да загуби първото място, но това е малко вероятно. Остават три срещи до края, но две от тях са с отбори, от които вече е губено - Спартак Плевен и Рилски спортист. Няма съмнение, че ни чакат изключително интересни четири кръга до края.


БАЛКАН – ЧЕРНО МОРЕ ТИЧА

Домакините прекъснаха серия от пет поредни загуби и затвърдиха лекотата, с която играят срещу Черно море побеждавайки този съперник за пореден път през сезона. Последната победа на "моряците" в Ботевград е от ноември 2013 година, но е в старата зала. Страховете на Спас Натов, че отборът играе много трудно срещу Балкан се оправдаха в пълна степен и сега. Черно море имаше ужасяващ процент на стрелба от разстояние, почти два пъти по-малко овладени борби, много допуснати точки. Много са елементите, които варненци трябва да подобрят, ако искат да изглеждат по друг начин в изключителни важните мачове, които им предстоят. Време е серията от шест поражения да се прекъсне.


РИЛСКИ СПОРТИСТ – СПАРТАК ПЛЕВЕН

 

Както започна този кръг, така и завърши - по драматичен начин. Пореден добър мач за Спартак Плевен и изпусната възможност да прекъснат една дългогодишна суша в Самоков. Не искам да влизам в обяснения дали има или няма нарушение в последните секунди, но ще цитирам един от доайените в съдийството, без да му споменавам името - при такъв резултат и толкова оставащо време, нарушение се свири само ако има кръв или счупена ръка. В крайна сметка за статистиката остава само резултата. Дори Спартак да остане във втората половина на класирането, с поведението си при гостуванията се очертава като неприятен съперник в плейофите.

 

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи