Сенките на олимпийско Рио


Сенките на олимпийско Рио
Всичко тъне в разруха няколко месеца след Олимпийските игри.; Снимки: Gulliver Photos/Getty Images
10-04-2017 19:18 | bgathletic.com

Слоганът „Нов свят” („А new world”) беше обещание за олимпийското наследство след приключване на Олимпийските игри в Рио през миналия август. Дори не е изминала и година, след като спортисти от целия свят се сражаваха за първи път на южноамериканска земя. Но съоръженията, които привлякоха очите на милиарди през август, вече са бреме.

 

Бразилия похарчи близо $12.8 млрд. за организация на Олимпийските игри, а олимпийското наследство се превърна в тежест за местните. Половин година след състезанията Бразилия е ударена от най-лошата рецесия от десетилетия насам, а държавните, щатските и местните власти преговарят помежду си, както и с нови партньори, за да изпълнят мисията за "олимпийското наследство".

 

Общо около 7 млрд. реала ($2.236 млрд.) от всичките похарчени за домакинството пари, бяха вложени в изграждането на съоръженията. А те не се използват.

 

„Олимпийското село” е едно от малкото места, ползвани за Игрите, което е с отворени врати. Но цените на апартаментите в него са толкова високи, че няма кой да се възползва от модерните жилища. Около 80 000 бразилци бяха прогонени от ширещата се до преди три лета фавела (гъсто заселени бедни квартали в Бразилия, засегнати и голяма престъпност), за да бъде издигнат модерният „Олимпийски Парк” със слоган „Нов свят”. Голяма част от тези хора сега живеят в по-лоша ситуация от преди, което значи, че са още по-бедни. Организаторите на Игрите тръбяха, че Бара ще се превърне в най-привлекателния квартал за жителите на Рио. Сега обаче „Селото” най-вероятно ще бъде отдадено за ползите на флота и армията.

 

Целия материал прочетете ТУК. 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Бразилия, Олимпиаса 2016, Рио 2016
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи