Залози в помощ на спорта


Залози в помощ на спорта
10-04-2017 22:02 | iconomist.bg

Като лидер в Европейския съюз по обездвижване и затлъстяване сред децата и като държава с рязко влошено представяне на големи спортни форуми (олимпийски игри, световни и европейски първенства) България определено има проблем. Доказват го данните за постоянния спад на активно спортуващите. Последствията са първо здравословни и след това репутационни, но разгледани в цялост, говорят, че страната се нуждае спешно от нова концепция как да повиши шансовете за здравословен живот на населението си. Самото възраждане на спорта, както и всяка друга дейност, се удрят в стената от липса на средства. Повече като идея за дебат, отколкото като постижима инициатива в рамките на ограничения си мандат, служебният министър на спорта Даниела Дашева завеща една тема, която може да разбуни духовете в спортната общност.

 

Хазартните оператори – организатори на залагания и лотарийни игри, да започнат да плащат отчисления от печалбата си за подкрепа на спорта, също както го прави Българският спортен тотализатор. Идеята на служебния министър е средствата от хазартните оператори да се насочат за подкрепа на професионални спортисти. Допълнителният ресурс трябва да облекчи държавата и преразпределението, което прави за спорта чрез данъчната политика, и да играе ролята на допълнителен източник на приходи. Предложението на Дашева е да допълни структурата на финансиране. Сега съотношението между елитния и масовия спорт е 69% за високи спортни постижения, а за спорт за учащи и спорт в свободното време се отделят 19% (останалите средства са за други мерки). Ако идеята на министъра се реализира, ще се увеличи общата база, което ще доведе до реален ръст на средствата и в двете направления.

 

Мотив за тази идея не е трудно да се открие. Един от най-големите рекламодатели, с резервирано ефирно време в националните телевизии, са именно организаторите на лотарийни игри. Тези конкуренти на спортния тотализатор постоянно отнемат от пазарния му дял, а с това спада и неговата печалба, съответно отчисленията за спорт. Ролята на държавното тото е да следва и да се адаптира, но финансовите резултати сочат, че това е труднопостижимо. През 2015 година (данни за 2016 г. липсват) приходите му са 167 милиона лева, или с 6% по-малко от предходната година. Вноските, които прави за спорта, пък са спаднали от 29 на 27 милиона лева. Причината е, че още със своето създаване частните оператори имат много по-голяма конкурентоспособност. Тотото връща като печалби едва 50% от приходите си, а частните му аналози заделят над две трети от своите постъпления.

 

Прочетете ТУК целия материал, както и интервю със служебния министър на младежта и спорта проф. Даниела Дашева, в което тя споделя, че хазартът е най-логичният източник на приходи за спорта.

 

__________________

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Twitter


Тагове: хазарт, ММС, Даниела Дашева, тото, България, масов спорт, спортен тотализатор
Коментари
Резултати
Класирания
Други новини