Помага или пречи кофеинът на плувеца


Помага или пречи кофеинът на плувеца
26-05-2017 22:05

Знаете ли, че кофеинът е най-разпространеният и консумиран легален наркотик на планетата? В днешно време, може да бъде открит в безброй енергийни и изотонични напитки, кафе, чай, какао, шоколадови изделия, бонбони, дъвки и дори специални хранителни добавки.

 

По своята същност, той действа като стимулант на централната нервна система, което го прави и най-употребяваното психоактивно вещество, намиращо широка популярност сред хората.

 

От страна на химията, кофеинът спада към групата на ксантиновите алкалоиди, а научното му име е 1,3,7-триметилксантин. Характеризира се с множество физични, химични и термични свойства, на които няма нужда да се спираме.

 

Преди да започнем по същество, само ще вметна, че кофеинът спада и към групата на т. нар. "ергогенни" вещества, а с това понятие се описват такива вещества, средства или методи, които повишават физическите възможности на човек.

 

 

След всичко казано доттук, ще се опитаме да отговорим на въпроса дали действително кофеинът помага или всъщност повече пречи на плувците.

 

Приемът на кофеин с цел повишаване на спортните възможности е тема, по която има страшно много мнения и коментари и общо взето хората, изказващи се по този въпрос се разделят на два лагера.

 

Разбира се, първият от тях твърди, че той наистина има положителен ефект и помага.

Вторият е на точно противоположното мнение и че дори може да има негативно влияние. 

 

Нека разгледаме какво всъщност се случва, когато това вещество попадне в нашия организъм:

 

След като навлезе в човешкия организъм той преминава през черния дроб, където се метаболизира до три диметилксантина:

  1. Параксантин (до 84%) – Стимулира липолизата, която представлява процес на разграждане на липидите (най-вече мазнините) до мастни киселини и глицерол, които постъпват в кръвта. Знаем, че след като тялото изчерпа основния си енергиен източник - въглехидратите, идва ред на мазнините. Енергията, която ще усвоим от тях зависи до голяма степен от тяхното разграждане до мастни киселини и глицерол.
  2. Теобромин (до 12%) – Увеличава обема на кръвоносните съдове и действа като диуретик (т.е стимулира производството на урина).  С тези два фактора, той активно се ползва за лечение на повишено кръвно налягане.
  3. Теофилин (до 4%) – Отпуска гладките мускули на бронхите и по този начин улеснява дишането.

Целият материал може да прочетете в BGswim.com ТУК.

__________________

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Twitter


Коментари
Резултати
Класирания
Други новини