Как да избегнем плоскостъпието


Как да избегнем плоскостъпието
27-05-2017 18:43

Всеки родител се тревожи за своето дете и за неговата походка. Неслучайно първият профилактичен преглед при ортопед на новороденото е още на 3-месечна възраст.

 

Колко често обаче ние, родителите, сме разтревожени повече, отколкото е необходимо?


В много случаи това безпокойство е породено от на пръв поглед безобидни признаци. В други случаи става дума за първите симптоми на някои проблеми, сред които е и плоскостъпието.

 

При децата най-честата причина за развитие на плоскостъпие е наследствената слабост на съединителната тъкан или т.нар. повишена еластичност на връзките и сухожилията. Често първите признаци са свързани с конкретното проявление на дискомфорт в областта на стъпалата, лесна умора на краката или тяхното оттичане.

 

Тези оплаквания имат и току-що проходили деца, и подрастващи, и възрастни. Добрата новина в случая е, че проблемът е отстраним, особено, ако бъде открит в ранна детска възраст.

 

Д-р Марк Бери, специалист по хиропрактика и неинвазивно лечение на проблеми с опорно-двигателната система в Американска клиника за гръбначни заболявания, обяснява кои са първите знаци, които биха могли да подскажат дали детето ни е предразположено към развиването на този проблем, известен сред всички и като дюстабан.

 

„Наблюдавайте походката на своето дете – вие сте първите, които биха могли да забележат отклонения. Обикновено първият сигнал за наличие на плоскостъпие е липсата на свод на крачето.

Важно е обаче да отбележим, че бебетата се раждат с естествени мастни възглавнички, които да поддържат този свод високо, докато системата от връзки и сухожилия в крака се изгради сама с течение на времето. Затова тази възглавничка изчезва едва след 3-4-годишна възраст. Когато това се случи и детето остане с плоско стъпало, бихме могли да говорим за наличието на евентуален проблем.

Тогава е добре да се замислим дали малкото изпитва някакъв дискомфорт при определени дейности – дълго време в изправен стоеж, напрежение и болка в крака след физическа активност, други болки. Понякога е възможно плоскостъпието да предизвика проблеми и с гръбначни стълб, водещи до неговото изкривяване.

 

Най-лесният начин да разберете дали детето има някакъв проблем със свода на крака, е да обърнете внимание как се износват обувките му - те се изтриват от вътрешната страна“, обяснява д-р Бери.

 

Целият материал четете ТУК.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи