Тони Дечев: Не мисля какво съм постигнал, а за това, което не съм успял


Тони Дечев: Не мисля какво съм постигнал, а за това, което не съм успял
(сн. lap.bg)
02-06-2017 15:10 | Мария Маринова

Старши треньорът на Лукойл Академик Тони Дечев направи оценка на изминалия сезон. Тимът от Правец отново стана шампион на България, но не успя да спечели Купата на страната. Въпреки спадовете обаче, наставникът е убеден, че с играта си Лукойл е показал, че е най-добрият отбор у нас през този сезон. Тони Дечев сподели, че в следващите дни ще направи подробен анализ на престоя си в клуба, като акцентът му ще е върху това както не е успял да постигне и може още да надгради. Ето какво друго сподели той:

 

За мен на първо място предстои да направя един истински анализ за целия си престой в Лукойл и наистина да имам ясна картина за бъдещето. За конкретния сезон във всеки един мач или турнир съм искал отборът да побеждава и да играе добър баскетбол. Естествено, не се получаваше винаги. Имаше обективни причини, както и донякъде и вина в мен, но това са нещата, на които трябва да опитам да направя анализ. Искам да знам, ако продължим съвместната ни работа, какво ще мога да надградя и какво още да постигна с този отбор. Това е задача номер едно за мен в близките дни.

 

Имаше и разочарования през този сезон. Първото беше Шампионската лига, след това Купата. Загубата на Купата беше огромно разочарование за мен лично като треньор, защото вече за втора поредна година не успявам да я спечеля с отбора, който водя. Това е едно от нещата, които трябва да си поставя като цел.

 

Независимо от спадовете, генерално погледнато, за отбора имаше и доста добри неща. Когато се погледне накрая статистиката, ние доминирахме почти по всички показатели, което показва, че Лукойл, независимо как е изглеждал, е бил най-добрият отбор.

 

Едно от нещата, които се опитвах да правя, е българските момчета да имат роля. Дали съм успявал или не, не знам. Всеки има различно мнение. Другото нещо е да няма разделение между българи и чужденци в отбора, да бъдат като екип, защото в тежките моменти това печели битките. Това беше и едно от нещата да не успеем в Шампионската лига – малкото време, което имаше отборът да се сработи. Накрая на сезона може на направиш ясна преценка какво ти трябва, но в началото е много трудно.

 

Винаги повече мисля върху това, което не съм направил, а съм можел. Така съм устроен. Не съм готов да коментирам какво съм постигнал. Анализът, който искам да представя пред ръководството, ще бъде насочен към това какво не съм направил.

 

Никога не съм разбирал как може да се говори за професионалисти и за хора, които изкарват прехраната си с това нещо, да им трябва преди мач да ги мотивираш. По-голямата роля на треньора е във физическото, психологическото и игровото състояние на отбора. Не казвам, че за Купата не съм имал вина, но предизвикателството пред мен е как да спечеля подобни мачове. Понякога не е въпрос само на професионализъм, но не мога да кажа, че всичко е било наред. Да, имаше грешки в селекцията. Някои се опитахме да оправим, други не успяхме. Това е част от процеса и той накрая дава отражение. Не трябва само крайният резултат да бъде оценка за това дали си свършил нещо, както трябва.

 

Нормално е засега раздялата с Филип Виденов да е бил най-тежкият момент. Надявам се да остане такъв.  Нямам толкова дълга кариера, че да съм имал много други такива моменти.“

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Лукойл Академик, Тони Дечев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи