Позициите на Глушков и Минчев - колко чужденци да играят в НБЛ?


Позициите на Глушков и Минчев  - колко чужденци да играят в НБЛ?
(Снимка: БФБ)
08-06-2017 16:20

Президентът на БФ Баскетбол Георги Глушков и селекционерът на националния отбор за мъже и старши треньор на Берое Любомир Минчев коментираха вечно наболелият проблем за броя на чужденците в НБЛ.

 

Двамата се оказаха на различни мнения, като според Глушков трябва да има по 2 българи на терена, докато според Любо Минчев най-правилно за момента е да се запази настоящият формат.

 

Георги Глушков: "Моята позиция е, че аз искам да има двама българи на терена, които да получават време и самочувствие. Но те трябва да искат и да се подчиняват. Няма кой да ни ги направи играчите. Този проблем трябва да се изясни от клубовете с възможности. Аз не съм толкова против да има и по 5 чужденци, особено след като тази година може да имаме четири отбора в евротурнирите. Но влизането по 5 минути и излизането, влияе на мотивацията на младите играчи."

Любо Минчев: "Разпределянето на игровото време между българи и чужденци зависи от треньора, в моя отбор играят почти наравно, въпреки голямата бройка чужденци. Хубаво е да имаме двама българи, но колко българи-качествени играчи, искат да останат в България?! Когато искаме да ги оставим пък става едно наддаване. Има и такива, които отиват и за по-малко пари в чужбина, но тези, които искат да останат, клубовете започват да наддават за тях. Това е позицията ми от преди три-четири години и тя не се е променила. Настоящата система е най-оптималната."
Минчев коментира и мачовете от финалите при юношите до 19 години, които изгледа миналата седмица и отбеляза: "Оптимистичното бе, че видях добри индивидуалности. Има момчета, които са готови да получат минути. Негативното бяха меките единоборства в защита."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи