Таня Гатева: Държавите се развиват, а ние тъпчем на едно място


Таня Гатева: Държавите се развиват, а ние тъпчем на едно място
10-06-2017 13:01 | Мария Маринова

Остават по-малко от два месеца до Европейското първенство по баскетбол за девойки до 18 години, Дивизия B. България попадна в една група с отборите на Португалия, Полша, Финландия, Люксембург и Естония. Преди дни старши треньорът на тима Таня Гатева разкри и състава, на който ще разчита по време на подготовката за шампионата. Отборът се събира на лагер на 20 юни в Перущица, а освен вече обявените момичета, към него ще се присъедини и Валерия Алексиева.

 

Въпреки тежката задача, която има, Таня Гатева е оптимист за представянето на България. Пред BGbasket.com тя коментира нивото на съперниците ни, сподели какви са целите на тима ни на Европейското първенство и разкри кои, според нея, са най-големите проблеми на женския ни баскетбол.

 

- Първенството при девойките и Купата вече приключиха. Какви са наблюденията Ви за сезона и за нивото на отборите?

 

- Не съм изненадана от нищо. Като цяло първенството ни е слабо, но форматът А група – жени се получи добре. Момичетата изиграха доста мачове в сравнение с предишни години. Мисля, че може да участват и още отбори, но това вече зависи от финансовото положение.

 

- През миналата година националният отбор за девойки се класира 15-и в Дивизия Б. Това ли е реалното ни място в Европа?

 

- Миналата година се класирахме 15-и, но спокойно можеше и да сме доста по-назад. Изненадахме отбора на Босна и Херцеговина и така се класирахме на това място. С всяка година става все по-трудно за нас. Държавите се развиват, а ние тъпчем на едно място. Аз обаче съм оптимист, важно е да се сработим и да играем приличен баскетбол. Имаме хубави деца, които искат да се развиват. Не са много, но имат желание. Липсва ни височина, но ще се опитаме да компенсираме с други детайли от играта. Знам, че е много трудно и момичетата също го знаят. Вярвам в тях. Важно е те да се раздадат на 100% и да трупат безценен опит.

 

- Какви са целите за това Европейско първенство?

 

- За класиране не искам да мисля, защото наистина е много трудно. Няма да се предадем. В нашата група отборите са на високо ниво, но трябва да ги убедя, че не сме аутсайдери и че трябва да се опитаме да играем със самочувствие и да се борим всяка секунда. Мисля, че момичетата доста добре се познават, ще бъдем един добър колектив.

 

- Съперниците на България отдавна са ясни. Запознахте ли се вече по-добре със силните и слабите страни на всеки отбор и какво е мнението Ви за тях?

 

- Аз ги познавам, ние сме играли всяка година заедно. На високо ниво са, развиват се. Всеки може да победи другия, няма лидер в тази група. Мачовете ще са интересни.

 

- Какво е мнението Ви за нивото на женския баскетбол у нас и какво, според Вас, трябва да се промени?

 

- Това, което трябва да се промени, всяка година го дъвчем. Трябва да работим правилно с подрастващите и да намираме много повече таланти и да ги запазваме с годините. Много важно нещо, което ние не правим, е добрата комуникация между треньорите в името на баскетбола. Другото, което пречи, според мен, при подрастващите, е допускането на близостта на родителите, казвам го с риск да ми се обидят. Трябва да са далеч от треньорите и да оставят децата да се развиват и да се борят.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (девойки 18), Таня Гатева
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи