Стефан Михайлов: Системата на европейските квалификации е неизгодна за България


Стефан Михайлов: Системата на европейските квалификации е неизгодна за България
13-06-2017 13:49 | Мария Маринова

Селекционерът на женския национален отбор Стефан Михайлов не харесва новата система за провеждане на европейските квалификации. Пред BGbasket.com той сподели, че тя не е изгодна за България, защото отборът ни ще има по-малко време за подготовка.

 

Квалификациите за Евробаскет 2019 ще се проведат на три етапа, като във всеки от тях ще се изиграят по два мача. Двубоите са през ноември, 2017 г., февруари, 2018 г. и ноември, 2018 г.

 

Като цяло тази система за провеждането на квалификациите не е изгодна за България, тъй имаме много малко време за подготовка за разлика от другите отбори. В тях баскетболистките се състезават в по-силни първенства, обиграни са или играят в един или два клуба и като се съберат, много бързо им се получават нещата. По-високо ниво състезателки са и им трябва по-малко време за подготовка.“, заяви Михайлов.

 

Наставникът вече дебютира начело на националния отбор по време на приятелския турнир в Скопие. Българският тим обаче загуби и трите си мача – срещу Македония, Босна и Херцеговина и Япония. Според Михайлов обаче пораженията са очаквани, тъй като съперниците ни са били по-добри. „Нормални загуби, няма нищо изненадващо. Не бяхме в пълен състав. Отборът на Япония е шампион на Азия, а този на Македония беше с възможно най-добрите си баскетболистки и американка. Босна и Херцеговина успя да ни надиграе. Просто отборите бяха по-добри от нас. Видяхме къде изоставаме. Беше добре да се съберем, защото реално ноември месец преди квалификацията ще имаме 5-6 дни да бъдем заедно.“

 

Преди началото на турнира селекционерът заяви, че ще се стреми националният отбор да играе бърз и агресивен баскетбол, тъй като това е стилът в Европа. Той разкри и до колко баскетболистките му са успели да го постигнат по време на трите мача в Македония. „Общо взето това се стараем да играем. Въпросът е, че когато тръгваме да играем по-бързо, допускаме повече грешки. Така се играе в Европа и по света – на скорост максимално дълго време. Япония игра така през трите дни на турнира и с доста голяма ротация. 10-12 момичета се сменяха постоянно. Те играха агресивно и на максимална скорост. Отборът е доста по-обигран. Доста по-дълго време са заедно и допускат по-малко грешки. Ние, като опитаме да играем по-бързо и допускаме грешка, а когато това стане, обикновено след това те наказват.“

 

Стефан Михайлов сподели и какво предстои за представителния ни тим след турнира в Скопие. Националният отбор ще бъде събран ноември месец преди квалификацията. Има жребий на 4 юли. Трябва да се види какъв ще е той и след това да се види програмата и да се определи в коя зала и в кой град ще се играе квалификацията. Ако има голям брой баскетболистки, които ще играят в българското първенство, може да се направи така, че да се откраднат още допълнителни 3-4 дни за лагера в началото на ноември, за да бъдем повече време заедно“.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (жени), Стефан Михайлов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи