Стойо Чолаков представи България на ежегодната Конвенция по минибаскетбол


Стойо Чолаков представи България на ежегодната Конвенция по минибаскетбол
16-06-2017 17:05

Баскетболистът на Ямбол и треньор в школата на клуба Стойо Чолаков бе българският представител на ежегодната Конвенция по минибаскетбол на ФИБА, проведена във Франкфурт. Семинарът събра повече от 250 треньори и ръководители от над 80 държави. Основните теми които бяха разглеждани бяха две - "Special Olympics (за деца)" и "Минибаскетбол".

 

“Първият ден премина изцяло в практически занимания. Първото занимание беше за деца с увреждания. Колегите от немската федерация показаха много и различни упражнения на децата като всяко едно беше максимално опростено с минимални изисквания. Акцентът беше върху това децата да се забавляват”, разказа Чолаков пред БФБ.

 

В двудневните занимания и лекции се включват и представители на Австралийската федерация. Чолаков разказа и повече за програмата, наречена "Aussie Hoops". „Тя е насочена именно към най-малките спортисти (баскетболисти). Това са центрове разположени в цяла Австралия, които са напълно на доброволчески начала. Започва от детските градини (деца от 5 до 10-годишна възраст) и е насочена именно към това да подобри основните двигателни навици на децата, да създадат социални контакти помежду си, а и с треньори и родители, да научат значението на здравословното хранене. Подобрява се емоционалното им състояние и много други. Това, което ми направи впечатление, беше, че именно родителите стават треньори на децата си. След като дадена област кандидатства за отваряне на такъв център, баскетболната федерация праща професионален треньор по баскетбол, който учи деца и родители“, сподели той.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Стойо Чолаков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи