Голдън Стейт - поредният хитов сценарий на Питър Губър


Голдън Стейт - поредният хитов сценарий на Питър Губър
(Снимка: Gulliver/GettyImages)
17-06-2017 22:31 | capital.bg

Когато през 2010 г. Питър Губър решава да подкрепи инвестицията на приятеля си Джо Лейкъб в отбора от Националната баскетболна асоциация Голдън Стейт Уориърс, повечето "експерти" им се смеят на глас. Те плащат рекордната дотогава сума от 450 млн. долара за покупката на тим, който рядко достига плейофите, има продадени едва 7000 сезонни билета, а залата му се разпада. Днес Уориърс печелят наред, напът са да станат шампиони за втори път за последните три години, а отборът се оценява на 2.6 млрд. долара. Тази стойност ще нарасне с още 1 млрд. долара, след като бъде завършен новият спортен комплекс на отбора в Сан Франциско, където отборът ще се премести от близкия Оукланд през 2019 г. Проектът е самостоятелно финансиран от Лейкъб и Губър и освен новата зала ще включва и развлечения, офис сгради и търговски площи.

Уориърс е само една от спортните инвестиции на Губър. Той е миноритарен собственик и в бейзболния отбор Лос Анджелис Доджърс, както и в новия футболен тим Лос Анджелис ФК, който ще играе в MLS от 2018 г. Но всъщност бизнесът със спорт е само хоби за 75-годишния предприемач.

 

Губър е далеч по-известен с първата си кариера - киното. Като продуцент негови филми са реализирали приходи от над 3 млрд. долара. Достатъчно е споменаването на няколко имена: "Батман", "Флашданс", "Рейнман", "Вещиците от Ийстуик" и др. Отделно Губер държи и Dick Clark Productions, която продуцира наградите "Златен глобус" и други популярни телевизионни програми. И ако това не е достатъчно, той е председател и на Mandalay Sports Media и преподавател в UCLA. Последният му засега интерес са електронните спортове, като инвестира в организацията Team Liquid заедно с Меджик Джонсън.

Днес Губър прехвърля опита от развлекателния бизнес в спорта. "Също както и при филмите, искаш да се свържеш с твоята публика по всякакъв начин", казва той преди две години по време на публична лекция. "Не гледаме на зрителите като на клиенти. Ако ги наречеш клиенти, те автоматично искат да запушат джоба си. А ние се стремим към сърцата им", твърди магнатът.

От Columbia до собствено независимо студио
Питър Губър се присъeдинява към едно от големите холивудски студиа - Columbia Pictures през 1968 г. веднага като завършва право. Като любител на технологиите той прави малка революция в компанията - започва да събира компютърни файлове на работещите актьори и прави аудиорезюмета на различните сценарии, които мениджърите в студиото да могат да слушат в колите си на път за работа. Той е един и от първите, които предвиждат навлизането след десетилетие на домашното кино и видеокасетите.

След време се издига до директор на американските продукции в Columbia. Стивън Спилбърг е впечатлен от срещите си с Губър и по-късно разказва, че продуцентът имал огромна схема на стената си с всички режисьори по света - какво снимат или подготвят в онзи момент. Докато той отговаря за продукциите, студиото пуска на екран хитове като "Шофьор на такси" и "Близки срещи от трети вид".

През 1975 г. напуска Columbia и става независим продуцент. Като такъв прави филми като "Среднощен експрес", "Флашданс", "Рейнман" и много други. Освен споменатите приходи от 3 млрд. долара негови продукции имат над 50 номинации за "Оскар". Успешната му кариера продължава дълги години и включва и директорския стол през 80-те и 90-те години на студиото Columbia Pictures Entertainment, което вече е собственост на Sony. Под негово ръководство продължават да излизат хитове - "Пробуждане", "Терминатор 2", "Първичен инстинкт", "Филаделфия", "Безсъници в Сиатъл" и др.

Спортни страсти
Днес Губър предпочита да се фокусира повече върху новите си интереси. Но не спира да намира паралели и сравнения между киното и спорта. "Публиката на филми и телевизия по-скоро е пътник в целия разказ, докато спортните фенове всъщност притежават отбора", казва той в интервю за Hollywood Reporter. И признава, че днес киното е много различно от неговото време. "Филмите, които обичах да правя - независимо дали "Рейнман" или "Горили в мъглата", сега щяха да са 10- или 20-епизодни серии по НВО", твърди магнатът.

На въпроса кое е по-хубаво: спечелването на Оскар или титлата в НБА, Губер отговаря: В надпреварата за "Оскар" всичко свършва с вота - все едно гледаш "Роки" по телевизията - няма никакво значение за кого викаш, състезанието е решено. А в спорта зрителите са активен участник", казва той. Другата му страст остава академичната кариера - от над 30 години Губър преподава театър и кино, както и мениджмънт в UCLA. Отделно е автор на няколко бестселъра по мениджмънт.

Ако Уориърс спечелят титлата (б.ред. материалът е писан преди това да се случи в началото на седмицата), това ще направи приказката им под ръководството на Лейкъб и Губър още по-интересна. А холивудският магнат е наясно, че успехът продава. "През тези години съм представял на екран различни филми и установих, че историята е най-важна. Историята не е черешката на тортата, тя е самата торта", казва той преди години пред Fast Company.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи