Взимайте пример


Взимайте пример
25-06-2017 14:30 | Мария Маринова

Преди дни се случи едно от най-паметните събития в историята на българския баскетбол. За първи път нашенец бе избран в Драфта на Националната баскетболна асоциация. Александър Везенков бе селектиран под №57 от Бруклин Нетс и може да стане едва вторият българин след Георги Глушков, който играе в Лигата на извънземните.

 

Да се докоснат до НБА е мечта за повечето от баскетболистите в света, но малцина получават тази възможност. Избирането на Везенков във втория кръг на Драфта не му гарантира, че със сигурно ще играе в Лигата. Очаква се той да продължи да носи екипа на Барселона поне още един сезон. Вратите пред него към НБА обаче вече са все по-широко отворени и той има реален шанс в бъдеще да заиграе в първенството зад Океана.

 

 

Успехът на Александър Везенков е успех и за спорта у нас. Въпреки чувството на гордост, което избирането му в Драфта предизвика у нас, за съжаление обаче трябва да признаем, че той не е продукт на българския баскетбол. Александър е роден през 1995 г. в Кипър. Започва да играе в школата на Арис (Солун), а по-късно се превръща в ключова фигура и в мъжкия отбор. Той дори отказва офертата на гранд като Панатинайкос, за остане в Арис, а по-късно признава, че това е едно от най-трудните решения в живота му. През сезон 2014/15 е избран за Най-полезен играч в гръцкото първенство, както и за Най-добър млад състезател. След силния сезон в Арис, последва и трансферът в отбора на Барселона, с който Везенков подписа 4-годишен договор. Всичко това по никакъв начин не променя факта, че Александър Везенков е българин и трябва много да се радваме за успехите му. Просто те не са постижение на българския баскетбол, колкото и да не ни се иска да го признаем.

 

Родната действителност е далеч по-различна. Проблем за много от младите състезатели у нас е, че прекалено рано започват да си вярват и да имат големи претенции. Дори и да си сред най-добрите играчи в българското първенство, това не означава, че в чужбина ще се представиш по същия начин. Конкуренцията там е сериозна и трябва всеки ден да се бориш, за да спечелиш мястото си на игрището. Без труд и упоритост не става… Фактът, че за много играчи самият трансфер в отбор извън България се приема за успех, говори сам по себе си за нивото на българския баскетбол. Разбира се, има и изключения.

 

Александър Везенков е пълно противоречие на тази картина. Той е пример за подражание не само с представянето си на терена, а и със скромността си. Въпреки че има двойно гражданство, баскетболистът избира да играе за България и с гордост защитава националната фланелка. Той е сред лидерите в отбора, но дори и за момент не се е държал като звезда, а може би в момента е единственият български баскетболист, който има причина да го прави. Въпреки че Барселона не направи един от добрите си сезони, продължава да е сред най-големите отбори в Европа. Да играеш в състава на каталунците само по себе си е постижение.

 

 

Всичко обаче изисква много труд и търпение и Александър отдавна е научил този урок. Не всеки би си позволил „лукса“ да откаже оферта на Панатинайкос, за да остане в Арис. Баскетболистът се отказа и от участие в Драфта през последните две години, въпреки че и тогава специалистите казваха, че може да бъде избран. За всяко нещо обаче си има точното време. През първата година в Барселона Везенков имаше много трудности и не получаваше достатъчно игрово време. Той обаче не се отказа, работеше усилено и търпеливо чакаше своя момент. Трудът му се отплати и през този сезон той започна да има все по-важна роля в ротацията на каталунците. Дори и през лятото, когато повечето му колеги избират да си починат, Везенков продължава да тренира. За втора поредна година баскетболистът е в Орландо, където води индивидуална подготовка.

 

Дали ще играе в НБА или не един ден, само времето ще покаже. Едно е сигурно - Александър Везенков вече записа името си със златни букви в историята на българския баскетбол и всички трябва да сме горди с успеха му. А останалите – взимайте пример! Когато работиш упорито, не спираш да преследваш мечтите си и останеш здраво стъпил на земята, рано или късно трудът ти се отплаща…

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБА, Бруклин, Александър Везенков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи