Диети и екология


Диети и екология
26-06-2017 16:27

Неспирният поток от информация за избора ни на храна може да бъде много объркващ. И така, трябва ли всички да станем вегани, или можем без угризения да си хапваме пържоли?

Диетата е спорен проблем и може да зависи от лични убеждения, религиозни вярвания и здравословни съображения. Но когато става въпрос за околната среда, всичко е много просто. "Всички доказателства са налице. Трябва само да ги видиш!", ми каза наскоро мой приятел веган с онзи поучителен тон, който може спокойно да ви откаже от веганството доживот. Само че доказателствата рядко са еднозначни, а когато говорим за нещо толкова сложно, колкото глобалната хранителна система, вероятно не е мъдро да поставяме всичко под общ знаменател.

През последните години учените и обществеността все по-силно разбират, че храната, която консумираме, може да има отрицателно въздействие върху планетата. Затова трябва да попитаме – независимо на коя страна сме – наистина ли всички доказателства са налице и има ли диета, която да е най-добра за природата?

Доказателствата
Проблемът е сложен. По данни на Консултативната група за международни изследвания в селското стопанство около една трета от емисиите на парникови газове се дължи на земеделието. Но това е само един фактор. Хранителната ни система е водеща причина за обезлесяването и намаляването на биоразнообразието в световен мащаб. Освен това имаме прекомерен улов на риба, замърсяване, изчерпване на подпочвените води, прекомерна употреба на изкуствени торове и пестициди. И като вземем всички тези проблеми под внимание, терминът „устойчива диета“ може да има различно значение в зависимост от това на кого зададете въпроса. Обаче определени тенденции се налагат повече – най-забележимо е наблягането на изцяло растително меню.
Идеята, че вегетарианството е добро за планетата, е сравнително нова. През 1971 г. в книгата „Диета за една малка планета“ Франсис Мур Лапе предполага, че световният глад може да се премахне, ако в западната диета не се обръща толкова внимание на месото. 

Рецептите ѝ за лазаня със спанак и бургери със соя първоначално предизвикват недоумение, но само 45 години по-късно отвсякъде ни се казва, че намалената консумация на месо е полезна както за тялото, така и за планетата. Вегетарианството става масово. В нова публикация в американския журнал Proceedings of the National Academy of Sciences се казва, че масовото преминаваме към вегетарианска диета ще намали свързаните с храната парникови газове с цели 63%. А ако просто се придържаме към съветите за здравословна консумация на месо (съжаляваме, бургерите са извън играта), ще намалим емисиите с 29%.

Колкото до веганството, изглежда, че то ще впрегне тази ековълна и ще отиде по-надалеч. Много от проблемите при отглеждането на животни за месо – отделянето на метан при храносмилането, замърсяването от фермите и т.н., са налице и при производството на яйца и млечни продукти. Ако веганството се разпространи също толкова широко, спадът в емисиите може да скочи до 70%.
Според други проучвания месоядството в определени граници е полезно. Проведен наскоро анализ на десет различни диети, всяка с различно количество месо и животински продукти, показва, че веганството е едва на пета позиция, когато се разглежда оптималното и устойчиво използване на земята. Пред него са диети, които включват в различни степени вегетарианство и всеядство. Това е силен удар за веганите, които в по-голямата си част смятат, че заради добре познатите проблеми с отглеждането на животни за храна, техният хранителен режим е най-добрият.

Ключът е в детайлите
Как е възможно учените да стигат до толкова различни заключения? Краткият отговор е, че се опитват да отговорят на много сложен въпрос. За да открият най-добрата диета за планетата, те отчитат влиянието върху околната среда на производството, транспорта и пласирането на храната, а след това сравняват опциите. Обаче това са много параметри и съответно много данни. Някои учени напълно пренебрегват отделни аспекти, като например количеството на изхвърлената храна, а други обръщат повече внимание на такива, които смятат за по-приложими.

Факт е, че с какъвто и етикет да се окичите – веган, вегетарианец, месоядец или всеядно прасе – нямате право на самодоволство. Все пак изборът ви на храна е също толкова важен, колкото е и хранителната група, към която се числите.

Джош Габатис/ВВС ЗНАНИЕ

Прочетете цялата история на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи