Моменти за историята


Моменти за историята
(сн. FIBA.com)
28-06-2017 14:05 | Мария Маринова

Европейското първенство по баскетбол за жени вече приключи. Испания спечели трофея, след като на финала се наложи над Франция със 71-55 в повторение на мача за титлата от 2013 г. Както на всяко голямо първенство, имаше щастливи и разочаровани. На Евробаскет 2017 обаче някои отбори записаха името си в историята на европейските финали.

 

Испания бе един от големите фаворити още преди началото на първенството. Целта пред отбора бе единствено спечелването на трофея. Тимът стана шампион през 2013 г., но след това не успя да защити титлата си и остана с бронзовите медали на турнира преди две години. На първенството в Чехия баскетболистките на Лукас Мондело допуснаха само една загуба в груповата фаза и тя беше от домакина на турнира. Поражението обаче не оказа влияние на класирането и Испания спечели групата си. Това бе и единствената грешна стъпка за отбора, който след това бе безапелационен по пътя си към трофея.

 

Очаквано, MVP на турнира стана испанката Алба Торенс. Впечатление обаче направи, че на това първенство много от отборите разчитаха на натурализирани състезателки, които обикновено бяха сред най-добрите за своя тим. Новият шампион не беше изключение. Санчо Литъл, която направи много силен турнир, също има двойно гражданство – Испания и Сейнт Винсънт и Гренадини.

 

 

В най-новата история на баскетбола няма друг толкова постоянен отбор при жените, колкото този на Франция. На последните пет европейски първенства тимът неизменно участва в битката за разпределението на медалите. След титлата през 2009 обаче французойките така и не успяват отново да стъпят на върха. През 2011 г. те печелят бронзовите отличия, а после следва поредица от три загубени европейски финала. Шампионът от Евробаскет 2015 Сърбия също разочарова с представянето си. Тимът завърши втори в своята група и трябваше да играе осминафинален плейоф, където отстъпи на Латвия.

 

Някои отбори обаче пренаписаха историята си. Белгия записа най-големия успех на европейски финали, след като спечели бронзовите медали на шампионата в Чехия. Никога преди отборът не бе стигал дори фазата на полуфиналите. Самото класиране на Белгия на Евробаскет 2017 беше считано за постижение предвид факта, че тимът не бе участвал на първенството на Стария континент близо десетилетие. Баскетболистките на Филип Месдах обаче не се задоволиха с това. Макар и трудно, те спечелиха и трите си мача в груповата фаза и си осигуриха място директно на четвъртфиналите. Там те отстраниха Италия, а на полуфиналите претърпяха и единствената си загуба в турнира, след като отстъпиха на бъдещия европейски шампион Испания.

 

 

В мача за третото място Белгия се изправи срещу друг тим, направил историческо постижение на това първенство. Гърция също за първи път попадна сред най-добрите четири отбора в Европа и напрежението върху двата тима бе огромно. Белгия обаче показа, че повече иска тези медали и разби съперника си с 33 точки разлика. Ключова роля изиграват и думите на старши треньора Филип Месдах „Казах на момичетата, че имаме страхотна възможност и трябва да се възползваме от нея. Може би следващия път ще се изправим срещу други отбори в групата или ще имаме контузии. Това е първият път и ние изненадахме всички. Сигурен съм, че следващия път ще ни броят в сметките, защото ние имаме добър отбор.“. Макар и да не успя да спечели медал, Гърция също може да се гордее много с представянето си.

 

Не бива да се забравя и фактът, че първите шест отбора се класират на световно първенство. Това са Испания, Франция, Белгия, Гърция, Турция и Латвия. Със сигурност, разочарованието при Италия е най-голямо. Тимът на Андреа Капобианко трябваше да играе за седмото място след драматична загуба от Латвия с 1 точка. Домакините от Чехия също имаха надежди за добро представяне, но не успяха да прескочат дори груповата фаза.

 

Българската следа

 

За съжаление и това Европейско първенство мина без българския национален отбор. Тимът ни не успя да се класира за шампионата в Прага и трябваше да гледа финалите отстрани. Въпреки това, някаква утеха може да бъде, че на турнира все пак имаше и българско участие, макар и минимално.

 

 

Реферът Венцислав Великов получи огромно признание, след като бе сред тримата съдии, които ръководиха полуфиналния сблъсък между Испания и Белгия. Той свири още три мача на Евробаскет 2017 – двубоите от груповата фаза Сърбия – Гърция и Сърбия – Словения, както и срещата от осминафиналите между Русия и Гърция. В италианския национален отбор също имаше българска следа. В него играе Алесандра Формика - дъщеря на бившата наша баскетболистка Сашка Александрова.

 

Квалификациите за Евробаскет 2019 започват през есента. България има нов шанс да се класира сред най-добрите отбори на Стария континент и този път да не бъде просто страничен наблюдател. Задачата е трудна, но не и невъзможна…

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Евробаскет 2017 (жени)
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи