Отново в Америка


Отново в Америка
(Снимка: Личен архив)
02-07-2017 20:46

Кондиционният треньор Кирил Райков, който от известно време споделя съветите си за правилни тренировки в своя блог в BGbasket.com отново е в САЩ на камп. Как се чувства отново в Америка и какво ще прави там, пише самият той в своята част от нашия сайт.

 

Отново дойде това време на годината когато съм в Америка. Вече седма година прекосявам океана, за да дойда в Ню Джърси и да бъда част от "Nike Basketball Camp" в "Coldwell College".

Всяко лято в баскетболния лагер идват деца от цял свят, за да научат повече за баскетболната игра и да станат по-добри играчи.


Лагерът се провежда 6 седмици, а децата преминават през интензивна 5 дневна програма, в която тренират почти всеки ден по 3 пъти (изключение е Неделя и Четвъртък).

Неделя приемаме новите деца и започваме с 2 тренировки, в които виждаме нивото и качеството на групата. Средно на седмица преминават между 70-80 деца.

Треньорския щаб се запази последните 4 години и работим заедно като една добре смазана машина. Всеки знае неговите отговорности и във всеки един момент знаем какво следва и какво трябва да се направи дори и само с един поглед.

Главният ни треньор е Кенет Уеб, бивш баскетблист с 16 сезона като професионален играч в Америка и Европа. Избран в драфта на НБА от Ню Джърси Нетс. След състезателната си кариера започва да практикува треньорство в Исландия, Дания,Норвегия и Португалия. Треньор, който взима най-доброто от американския и европейски стил на игра. Започва да прави баскетболни лагери за деца преди повече от 28 години когато все още е играел в Америка. Кен беше и треньорът ми в Норвегия, от който съм научил много за баскетболната игра и под негово ръководство направих най-силните си сезони в кариерата. Той е най-добрия треньор в Норвегия за последните 10 години.


Другия треньор от нашия екип е Алън Уитсън. Отново бивш баскетболист играл в Европа и Америка, след състезателната си кариера създава собствена марка Agame и започва да води индивидуални тренировки за професионални баскетболисти един от имената, с които е работил е именно Ръсъл Уестбрук. В момента той е един от най-добрите треньори по инд. подготовка на атлети в Ню Йорк, има собствена зала и е рекламно лице на reebok и адидас.

Следващото име е на Уили Лодсън, бивш играч с невероятна визитка играл в над 10 държави на най-високо ниво. След края на кариерата си решава да заживее в Испания и да стане учител по Английски. Паралелно с това създава негова организация "Coast to Coast". Програма, в която води деца от Испания в Америка на различни лагери и в същото време минават на интензивно обучение по английски, научават повече за американския начин на живот и виждат най-големите забележителности в Ню Йорк.


Последно, но не на последно място е Гари Уолъс, професионален баскетболист, финалист от колежански първенства първа дивизия, най-добър играч на Норвегия през 2012 и 2013. Имах честа да играя с него един сезон в Норвегия. Миналата година реши да премине към треньорството и в момента е треньор в една от елитните гимназии в Ню Джърси.

И разбира се Аз, който отговарям за кондиционната подготовка на децата, предполагам повечето от вас знаят моята история и визитка, така че ще си спестя писането.


Собтвеника на лагера е Вини Карлеси. Бивш бейзболист, за който тренировъчните спортни лагери са семеен бизнес. Той организира огромни бейзболни турнири във Флорида с над 90 обтора. За него баскетболния лагер през Юли е нещо като почивка. Баща му започва бизнеса преди повече от 40 години.


От Понеделник до Сряда съм буквално от 9 до 21:00 в залата с децата. Въпреки, че те имат почивка между втората и трета тренировка от 16:00-18:30. През това време аз съм във фитнес залата и работя върху физическата си подготовка.

В лагера имаме деца, които стоят повече от 3-4 седмици и наистина пред очите ми виждам как те се променят и физически и технически, ставайки по-добри баскетболисти и атлети. Ако за една седмица може само да започнем нещо и детето да вникне в процеса и идеята, то за 5 седмици наистина може да се види резултат и положителен прогрес.


Няма по-хубаво нещо за един треньор да види как здравите тренировки и постоянното обяснение и обучаване дава резултат. Учим децата не само как да бъдат добри спортисти, но и как да бъдат добри хора. Доказателство за добрата ни работа е, че доста деца се връщат при нас всяка година с още по-голямо желание и мотивация да станат по-добри.

Вече мина една седмица от както пристигнах. Първите 7 дни винаги са най-трудни, докато се адаптираме в обстановката и свикнем с ежедневието. Имахме около 60 деца, по голямата част от групата бяха деца, които правят първите си стъпки в баскетбола и нашата работа беше първо да ги научим на А-то и Б-то в нашата игра и най-важното да научат основите на баскетбола и неговите похвати в детайли.

Беше много хубава седмица, изпълнена с усмивки, игри и ранообразни упражнения. Петък и Събота децата, които стоя през уикенда отиват на различни овеселителни и аква паркове, на бейзболни мачове и др забележителности. Именно с тях бях за първи път на бейзболен мач.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи