Владе Дивац с отворено писмо до играчите по света


Владе Дивац с отворено писмо до играчите по света
(сн. fiba.com)
06-07-2017 20:52

В отворенo писмо легендарният Владе Дивац се обърна към баскетболистите, разказвайки как националният отбор на страната му го е вдъхновила да се отдаде на спорта.

 

Двукратният световен шампион адресира писмото си до състезателите по цял цвят с апел да бъде подкрепена новата система за състезанията на ФИБА, казвайки, че от ситуацията печелят играчи, фенове, федерации, лиги и клубове. Ето какво написа той:

 

„Когато започнах да играя като хлапе в родния ми град Прийеполйе, бях вдъхновен от мачовете на националния ни отбор и играчите, играещи в него. Никога няма да забравя емоцията от гледането на югославския национален отбор в действие и от малък знаех, че искам да бъда като баскетболистите, играещи в него. Исках да имам шанс да представя страната си на Евробаскет, на световно първенство и на Олимпиада и бях благословен да го направя.

 

Винаги има нещо магическо в обличането на националния екип. То е свързано с това да си част от отбора не само на терена, но и извън него. Да представяш страната си е най-голямата чест и знам, че много от вас се чувстват по същия начин. По цял свят мачовете на националните отбори привличат зрители както нищо друго. Те окуражават младите да играят, което създава възможност за бъдещето на спорта. Но дълги години влиянието на баскетбола беше ограничено, защото имаше отбори, които с години не са играли пред собствена публика. Феновете не можеха да виждат местните звезди и да изживеят вълнението от това отборът им да играе на собствен терен.

 

Големите турнири се играеха от няколко едни и същи държави и само веднъж годишно, ограничавайки медийното отразяване и интереса на феновете. Новият формат на състезания, който влиза в сила от ноември, беше създаден не само за да отдели световното първенство от други летни спортни състезания, но и за да осигури игра на националните отбори пред собствена публика. Тази система ще създаде синергия с клубните първенства, помагайки на цялото баскетболно семейство. Новият календар осигурява едно свободно лято на всеки четири години, а това  в комбинация с възможността за различни състави в отделните квалификационни прозорци и времето за подготовка за големи турнири от максимум 28 дни ще облекчи играчите, които често се претоварват.

 

Важно е новата система да помогне и за развитието на младите таланти, давайки им възможност да играят на международно ниво. Виждам новия календар като печеливша ситуация за играчи, фенове, федерации, лиги и клубове... за всички части от играта и най-вече за спорта, който обичаме. Заради всичко това призовавам играчите да подкрепят системата, за да имат уникалния шанс да направят уникална баскетболна кариера като тази, на която аз имах шанса да се насладя."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Владе Дивац
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи