Денислав Коцев: Точно в Габрово е мястото за кампове като IBC


Денислав Коцев: Точно в Габрово е мястото за кампове като IBC
(сн. lap.bg)
16-07-2017 19:29

Денислав Коцев – треньор на Черно море Тича е единият от авторитетните български треньори, участници в International Basketball Camp в Габрово, който се провежда през тази седмица. Защо треньор от една от най-авторитетните баскетболни школи в страната е дошъл тук, за да работи с участници в кампа? Какво е мнението му за организацията и провеждането на мащабното събитие? Вижте какво каза той пред вестник "100 вести":

 

- Защо се съгласихте да станете част от този камп?

- Получих покана от Владимир Искров да дойда и да помагам. И тъй като много обичам да работя с подрастващи, да им помагам да израстват като баскетболисти, приех предложението. Много ми е приятно да работя с млади хора и да виждам как израстват.

 

- На какво се дължи успехът на баскетболния Черно море?

- При нас школата е развита от много години под ръководството на Симеон Варчев. Сега има и нови ръководители. Събрани са много силни треньори, има добра клубна работа. Привличаме деца, работим много сериозно. Цяла България е пълна с баскетболисти, „произведени“ от Варна и от Черно море. Като погледнете мъжкото първенство, ще видите, че във всеки отбор има по двама-трима играчи от клуба.

 

- Как да привличаме повече млади хора да се занимават със спорт?

- Истината е, че нашата игра позагуби малко от своя блясък. В живота на младите хора има много нови развлечения. И ние вече трудно ги привличаме към нашия спорт във Варна. Но все пак при нас има много дълга традиция – още от 80-те години, след това с Христо Борисов като един от най-силните играчи в Б ългария. След това със Симеон Варчев е създадена школата, която е произвела много национални състезатели.

 

- Каква е ползата от провеждането на такива кампове и защо точно в Габрово?

- Мисля, че точно тук, в Габрово, е мястото за такива кампове, защото тук децата са сравнително близко до залите и игрищата, не се разсейват и само работят, защото няма много молове като в София, в които могат да отидат. Тук се тренира по три пъти на ден и мисленето им е насочено към баскетбола. Не мога да кажа, че за една седмица ще станат чудеса с тях. Но тук срещат нови треньори, а като срещнеш нещо по-различно, по друг начин се представяш, стараеш се повече. Тук срещат чуждестранни треньори, страхотно добри треньори от България. Има огромна полза за децата.

 

- Каква е ползата за Вас от работата Ви тук?

- За мен самия полза- та е да се срещна с колеги, играли в Националния отбор на България, колеги треньори от други държави. Да видя как работят и да си направя изводи за мен и за моята работа.

 

- Какво е впечатлението Ви от организацията на кампа и от Габрово?

- Отлична. Аз съм ходил в над 10 кампа - в България и в Сърбия. Но организацията на този камп под ръководството на Влади Искров е отлична. Габрово е много приятен град, чист и подреден. Аз ходя много често в Трявна и съм обикалял района. Днес ще заведем децата на басейн, утре - в „Етър“. Има какво да правят и да видят нещо различно тук. Освен че градът е много приятен и хората са много приветливи.

 

Междувременно участници в кампа споделиха мнението си пред местния вестник. Ето какво казаха няколко от момчетата:

 

Стоян Георгиев, 17-годишен: „Тренирам в Левски София от 7 години. Участвам в кампа, за да науча нови неща, да се запозная с нови хора, с нови треньори. Организацията е супер. Срещнахме се с почти всички треньори, говорихме с тях. Осигурени са много добри треньори, включително и чуж- дестранни, от различни държави. Но няма голяма разлика в методите им. Габрово ми харесва много, доволни сме от хотела и храната. Има къде да отидем и през свободното си време. Що се отнася до моите амбиции в баскетбола, мечтая си да мога да играя извън България в класни отбори“.

 

Николай Николов, 15-годишен: „Аз съм от София и тренирам в баскетболен клуб Левски. Дошъл съм в този камп с цел да развия стрелбата си, играта на център. Вече пета година се занимавам с баскетбол. Избрах този спорт, защото като малък баща ми разказваше как той е играл баскетбол. Харесваха ми неговите разкази и реших и аз да се пробвам и започнах да тренирам. Защо не спортуват повечето млади хора ли? Ами защото сами решават с какво да се занимават. Някои са увлечени от компютрите, искат да стават програмисти. Но е хубаво да се спортува дори само да добиеш добра физическа форма. Така намираш и нови приятели, както и тук, в кампа. Габрово е много хубав град, много спокоен. Хотелът също е хубав, хората се държат добре. Кампът е много добре организиран и има много повече треньори, отколкото миналата година“.

 

Валентин Янакиев, 16-годишен: „От осем години се занимавам с баскетбол и тренирам в Левски. Този спорт ме прави щастлив. Уча електронна търговия в търговско-банковата гимназия, а много наблягам и на програмирането. Винаги имам време за всичко – и за тренировки, и за учене. Различното в този камп е може би в това, че имаш възможност да те видят чуждестранни треньори, да те изберат и да можеш да се развиваш на по-високо ниво в други държави, като Англия, Италия. Всичко тук е организирано страхотно. Кампът е много добър, наистина. Аз за първи път съм в Габрово, но смятам, че градът е страхотен. Много ми харесва, много е спокойно като цяло. Утре предстои да видим и Етъра. Хубавото е, че тук на- мерих и нови приятели“.

 

Денислав Иванов, 17-годишен: „Аз съм състезател от Локомотив София. Това ми е първият камп и впечатленията ми са огромни. Доста ми харесва. Най-много ми допадат приятелствата, които завързваме, и чуждестранните треньори, които се занимават с нас. Аз също си мечтая да замина някъде в чужбина, но всъщност голямата ми цел е просто да играя някъде професионално, независимо къде – тук или в чужбина. В Локомотив ни обръщат доста голямо внимание. Нашият клуб като цяло е твърде нов – само на година и половина - две, но за това време развитието е доста голямо, според мен. Нямам никакви препоръки към организаторите на кампа, защото според мен всичко е перфектно. А градът е много приятен и спокоен“.

 

Виктор Димитров, 15-годишен: „Аз съм от Левски. Тренирам от 6-7 години и уча оперативно счетоводство в търговско-банковата гимназия в София. Баскетболът ми носи удоволствие. Тук се запознах с нови хора като момчетата от Локомотив. А от чуждестранните треньори ме впечатли един с това, че е само на 21 години и за втора година е на пълна стипендия в университет, а е започнал като треньор, когато е бил едва на 16. Това много ме впечатли. Аз си мечтая да играя в мъжки отбор някъде. Засега не си мечтая за чужбина. А в Габрово съм бил много пъти. Брат ми беше баскетболист и често играеше мачове тук. Не, не знам габровски вицове, освен за котките с рязаните опашки. Градът е готин, спокоен и бих дошъл отново и отново“.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: International Basketball Camp
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи