Арън Джаксън: В НБА е много по-лесно от Европа


Арън Джаксън: В НБА е много по-лесно от Европа
(сн. euroleague.net)
25-07-2017 18:59

Американският гард Арън Джаксън напусна Европа след пет сезона с ЦСКА Москва, за да играе в Китай за отбора на Пекин Дъкс.

 

31-годишният Джаксън няколко пъти намекна, че е силно разочарован от факта, че ЦСКА не иска да го задържи, въпреки годините вярна служба.

 

Джаксън даде интересно интервю и сравни играта в НБА с Европа: "100% в НБА е много по-лесно от Европа. Особено на ниво Евролига. Имал съм много бивши НБА играчи за съотборници - Ненад Кръстич, Андрей Кириленко и други. В НБА винаги се мисли първо за играчите. В Европа, пътуваш до Казан, после до Мадрид, при това не със собствен клубен самолет. Гледаш видео на следващата сутрин, тренираш пак и отново играеш. Оказва си влиянието върху тялото ти. В НБА не се тренира толкова много. И се грижат за тялото ти и правят възстановяване, което към момента в Европа няма."

 

Той описа и програмата си за миналия сезон в Евролигата, след като календарът бе удължен: „Понеделник е денят за почивка. Във вторник тренираш два пъти. Тренираш в сряда, тренираш в четвъртък и в петък играеш мач от Евролигата. Всеки мач е важен заради класирането и играеш здраво като на финал. В събота пътуваш за където трябва, за да играеш във вътрешното първенство в неделя. В неделя сутрин имаш стрелба, което е като тренировка, защото трябва да се подготвиш и загрееш както обикновено. Имаш три почивни дни в месеца и останалото е тренировки или игра. Кошмар е.”

 

Количеството тренировки очевидно е това, което най-много напряга Джаксън от престоя му в Европа. И според него това е основната причина играчите да искат да заминават към НБА. Това направи и бившият му съотборник в ЦСКА Милош Теодосич: „Милош имаше добра връзка с треньора и затова не тренираше много. Но хора като Нандо дьо Коло, които играеха по 30 минути на мач? Той тренираше всеки ден. Можеше да се видят синините по тялото му. Сигурен съм, че ако имаше възможност, щеше да замине за НБА. Той просто се обвърза с договор.

 

И това е практика. Имаш старите югославски треньори или такива, които са учени от сръбските треньори. И правят тренировки един на един и т.н. Все едно си в гимназията или в колежа.”

 

Арън Джаксън разказа и кратка история за себе си и Епе Юдо – поредна звезда, която отиде в НБА и ще играе за Юта Джаз. „Видях го в нощен клуб в Маями. И той ми каза: „Правя каквото мога, за да не се върна в Европа”. Уморил се е от всички тренировки. Толкова е изискващо. Много хора не си дават сметка колко е натоварващо.”

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Арън Джаксън, НБА, Евролига
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи