Мануел Марков: Аз виждам светлина, дано имаме и късмет


Мануел Марков: Аз виждам светлина, дано имаме и късмет
(сн. BGbasket.com)
26-07-2017 10:00 | BGbasket.com | Мария Мицова

Юношеският национален отбор замина рано тази сутрин за Талин, Естония, за участието си на Европейското първенство, Дивизия Б.

 

Момчетата на Мануел Марков са в група В заедно с Беларус, Хърватия, Унгария, Грузия и Исландия.

 

Основната цел пред състава е да излезе от групата, а Марков си пожела тази година и късметът най-после да застане зад неговите баскетболисти. 

 

Генерално за подготовката

"Подготовката мина много добре, няма как да желаем повече като условия, всичко ни бе осигурено. Планът ни беше така направен, че точно за Европейското да сме в оптимално състояние. От това, което видяхме в контролите, се видя, че има какво да се коригира, но играем във възходяща линия. Като бройка нямаше как да изиграем повече от осем мача."

 

Големите очаквания към талантливия набор и тежката група

"Ние сме трета година с повечето от тези момчета, знаем си възможностите, целите, които не са малки. Мисля, че сме ги опазили от прекомерни очаквания. Осъзнаваме, че групата ни е може би най-тежката на Европейското. От нас зависи да изиграем добрите си мачове точно когато ни трябват. Важно е и съперниците с какви играчи ще дойдат, защото Грузия например има център, който е включен и в мъжкия национален отбор на страната си, следят го от НБА и е може би най-добрият за възрастта си."

 

Вярата в собствените сили и нужното самочувствие

"Мисля, че и момчетата си вярват. Много приятно съм изненадан от израстването като мислене на играчите. За някои това ще е трето, за други четвърто Европейско. Никой не мисли, че ще ни е леко, победите в контролите не трябва да ни заблуждават. Мисля и че има нужното самочувствие, не съм видял досега притеснение от имената на съперниците."

 

Прогресът на играчите, които записаха сезон с мъжките отбори

"Мисля, че това трябва да е водещо за всички клубове. Сега много отбори търсят млади играчи, явно са видели нещо в тези генерации, което ме радва. Има голяма разлика в момчетата, които са играли или тренирали с мъжки отбори. Тези момчета имат място в мъжкия баскетбол. От този национален отбор поне 5 момчета трябва след 2-3-4 години да се целят в мъжкия национален отбор."

 

Целите

"Опитваме се да не натоварваме с прекалени амбиции момчетата. Важно е да има израстване, нови имена, да се види, че всяка година трупат опит и напредват. Мисля, че ще успеем да ги освободим психически. Отиваме с ясното съзнание какво ни чака. Естествено, че всеки иска да прескочим групата. Това е основната ни цел, но първата е да спечелим първия мач, след това втория, третия. Ще е хубаво да сме един от първите два отбора в групата."

 

Отсъстващите

"В първоначалните ми планове имаше още няколко момчета 2000-та година, които отпаднаха по различни причини. Искам да има приемственост и да има повече момчета от долния набор. Болно ми е за Владиян Аврамов, защото на него може да се разчита. Но здравето му е по-важно от това да го форсираме, да рискуваме здравето му. Хасан Чауш също отпадна заради контузия, можеше да ни помогне много."

 

Оптимизмът

"Тази година където и да се готвим, и от хората край нас се вижда положително мислене, че баскетболът ни върви нагоре и че виждат в младите играчи перспектива. Което е хубаво, защото имаше години с по-негативна нагласа. Аз виждам светлина, всеки търси положителното, важно е да си подкрепяме младите играчи и да вярваме в тях, а резултатите ще дойдат. Аз вярвам в момчетата и качествата им. Само се надявам да имаме повече късмет, защото това не ни стигна последните две години."

 

Базите за подготовка и допирът с шампионите на Белмекен

"Белмекен за мен е най-доброто място за стартов лагер. Малко държави могат да се похвалят с такова богатство. Дори не толкова заради условията, колкото заради обстановката, възможността тези момчета да се докоснат до европейски, световни шампиони, да се учат от тях на професионализъм от хора, които са се доказали с постиженията си. (б.а. тази година заедно с юношите се подготвяха биатлонистът Красимир Анев и бившата топ атлетка Цветелина Кирилова).

 

На базата на ЮЗУ в Благоевград също ни предоставиха всички условия, необходими за качествена подготовка.

 

Благодаря на Ботевград за цялостната организация от Балкан и Михаил Михайлов. Тук се чувстваме на топ ниво, не ни лишават от нищо, благодаря на всички."

 

Очаквайте всички мачове от Европейското първенство на живо в BGbasket.com.


СЪСТАВ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР ЗА ЮНОШИ

 

ПРОГРАМА ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО, ГРУПА В

 

РЕЗУЛТАТИ ОТ КОНТРОЛНИТЕ СРЕЩИ НА ЮНОШИТЕ

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ КОНТРОЛИТЕ НА ЮНОШИТЕ

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ КОНТРОЛИТЕ НА ЮНОШИТЕ

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (18)
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи