Четвърт век от раждането на една легенда


Четвърт век от раждането на една легенда
(сн. fiba.com)
27-07-2017 11:07 | BGbasket.com

Преди 25 години, през лятото на 1992 година на Олимпиадата в Барселона се случи едно от най-големите събития в историята на баскетбола – събирането на американския дрийм тийм. На 26 юли той изигра първия си официален мач.

 

Американският национален отбор беше съставен от Майкъл Джордан, Дейвид Робинсън и още 10 от великите баскетболисти в историята. Играта на отбора-мечта привлече вниманието на целия свят.

 

Заедно с Джордан и Робинсън бяха Меджик Джонсън, Лари Бърд, Джон Стоктън, Карл Малоун, Клайд Дрекслър, Чарлз Баркли, Патрик Юинг, Скоти Пипън, Крис Мълин и Крисчън Лейтнър. Треньор беше Чък Дейли.

 

Американците са имали внушителни състави през годините след това под ръководството на Кшизевски, но влиянието, което тимът от 1992 имаше върху спортния свят, е неизмеримо.

 

Играта на САЩ спечели безброй фенове за баскетбола по целия свят. Играещите пък получиха още по-голяма мотивация да се развиват в него и да играят за националните си отбори.

 

Един от тях е Коби Браянт, който спечели златни медали със САЩ през 2008 и 2012: „Помня всичко за дрийм-тийма. Бях на 13, във важен момент от развитието си. Гледах абсолютно всеки мач”, казва той.

 

Дрийм-тийма и неговите членове ще останат завинаги като едно от най-големите баскетболни събития – събирането на толкова играчи-членове за залата на славата в един състав, който показва красотата на играта.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи