Повярвайте


Повярвайте
(сн. lap.bg)
02-08-2017 09:30 | BGbasket.com | Мария Маринова

Време е! Мъжкият национален отбор по баскетбол започва днес участието си на предварителните световни квалификации. Първото изпитание за момчетата на Любомир Минчев е гостуване на Португалия, а мачът е от 20:30 часа българско време в Синеш. Другият съперник на националите е Беларус. Играят се по две срещи на разменено гостуване, а първите два отбора в групата ще участват на същинските квалификации.

 

През миналото лято българите не успяха да се класират за Евробаскет 2017 и ще пропуснат поредно първенство на Стария континент. Те останаха на третото място в своята група, като победиха единствено Косово и загубиха срещите си срещу Словения и Украйна.

 

Предварителните световни квалификации отварят нов шанс на България да играе на голям форум. Тимът ни не може да бъде считан за фаворит в своята група. Предвид формата на квалификациите обаче, шансовете да се класираме са големи, а очакванията също. Няма и как да е иначе, защото този път задачата изглежда много по-реалистична. Португалия и Беларус са далеч от класата на отбори като Словения и Украйна и са напълно преодолими съперници.

 

Дори и България да прескочи групата, това не означава, че тимът ни ще играе на световните финали в Китай през 2019 г. Съперниците на същинските квалификации ще са на съвсем различно ниво и още е много рано да се говори за тях. Самото класиране за следващата фаза на квалификациите обаче е стъпка напред и шанс България да остане на баскетболната карта на Европа.

 

 

През това лято старши треньорът на тима ни Любомир Минчев направи някои промени в състава и заложи на баланс между млади и опитни играчи. В отбора се завръща Павел Маринов, който ще бъде капитан заедно с Чавдар Костов.

 

Една от изненадите бе повиквателната за Николай Вангелов. Той ще има тежката задача да се справя в подкошието – зона, в която традиционно изпитваме трудности. България ще разчита и на голямата си звезда Александър Везенков, за който това може да са последните квалификации.

 

 

За втора поредна година в състава ще бъде американският плеймейкър Дий Бост, който остави добри впечатления с играта си през миналото лято. Важна роля в организацията на играта ще има и Станимир Маринов, като на тях ще помага и Евгени Хаджирусев. Останалите баскетболисти, които заминаха за Португалия, са Николай Стоянов, Алекс Симеонов, Мартин Маринов, Станислав Ваклинов и Александър Янев. Мачът пропускат Димитър Димитров, който е с контузия, и Йордан Минчев. Любомир Минчев обаче заяви, че смята да ги използва в някои от останалите двубои.

 

В състава липсват някои опитни играчи като Асен Великов, Христо Николов, Иван Лилов, Павлин Иванов и Христо Захариев. Едни не бяха повикани, докато други отсъстват заради контузии. Едно е сигурно – националният селекционер е събрал в отбора момчета, които искат да играят за България и да защитават националната фланелка.

 

 

За да се справят обаче, те се нуждаят от подкрепата на феновете. България ще играе домакинските си мачове в „Арена Ботевград“. На 5 август (събота) тимът ни посреща Беларус, а точно седмица по-късно, на 12 август, е двубоят с Португалия у дома. Залата трябва да бъде пълна, защото баскетболистите ни го заслужават. Клубните пристрастия нямат място, когато играе България.

 

Успех, момчета! Вярваме във вас, повярвайте и вие!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи