Йордан Колев: Левски бе най-лошият вариант за Кръстанов


Йордан Колев: Левски бе най-лошият вариант за Кръстанов
18-08-2017 12:18 | Меридиан мач

Интервю със старши-треньора на ЦСКА в А група и помощник-треньора на мъжкия национален отбор Йордан Колев беше публикувано във в. „Меридиан мач”. То засяга трансфера на Кръстан Кръстанов в Левски 2014 (повече прочетете ТУК, ТУК и ТУК). Ето какво казва той:

 

- Г-н Колев, бяхте обвинен от Константин Папазов, че сте работили за трансфер на Кръстан Кръстанов в Берое и затова ЦСКА ще загуби правото на 50% от следващ негов трансфер, които Тити е предложил. Какъв е Вашият отговор?

- За Кръстан разбрах последен. Не съм вярвал, че той ще предприеме това действие. Обадих се на баща му. Той ми казва: „Да, Тити идваше да ме търси, но това не са неща, които аз ги решавам. Казал съм на сина ми сам да си решава.” Самият Кръстан ми се обади на 10 август вечерта след Европейското за юноши: „Тренер, знаете за какво Ви се обаждам, нека да се видим.” Казах, че мога да отида до Пазарджик. Не искам в София някой да ни види и да почне да си измисля истории. За тази среща знаехме само аз, Кръстанов и баща му. Откъде тогава Тити има информация? Дали ни е следил телефоните или на Кръстан майка му или баща му са казали нещо, нямам представа. Това се случва на 11-и, а на следващия ден Тити изпраща договор, подписан на 9-и. Значи или той нещо е променил, или родителите са подписали нещо, без да знаят, или не са разбрали, или пък не са искали да ми кажат. Както и да е. При срещата ни в Пазарджик той ми обясни, че при нас конкуренцията е малка. Искал да се сблъска с мъжете. Ама ако може да си остане и в ЦСКА. Казах му, че това няма как да стане.

 

- Папазов казва, че едно от предложенията му е било именно такова – да играе за Левски 2014 в НБЛ и за ЦСКА в А група?

- Къде ще тренира? Как ще приемат феновете това? Значи той предлага нещо, което предварително се знае, че няма как да стане. Самоков преди две години искаха Кръстанов на двоен лиценз. Моето разбиране е, че един състезател трябва да играе и тренира на едно и също място. В света няма двама треньори, които да имат едно и също изискване.

 

- Като споменахте Берое, помагал ли сте на Любо Минчев за евентуален трансфер на Кръстан в Берое?

- Единственото, което съм казал на Кръстанов, е, че най-лошият вариант от всички, които има, е да отиде в Левски. Иначе няма как да го навивам да отиде в Берое, след като исках той да остане в ЦСКА. Как ще убеждавам най-добрия си играч да отиде в друг клуб? Стига глупости! Да, посъветвах го, ако е решил да напусне ЦСКА, че най-добрият вариант за него е Берое. Ако с това съм помогнал на Любо Минчев или съм причината да загубим 50-те процента от следващ негов трансфер, съжалявам много. Но аз имам собствено мнение и за мен Тити Папазов е неморален и неетичен.

 

- От какво е продиктувано това мнение?

- Много са случаите, за да стигна до това убеждение. Казал съм му го още през 2009 в присъствието на Гошо Младенов, на Любо Минчев, на Сашо Везенков. Може да проверите, но аз съм първият човек, който работеше за това Тити да стане треньор на Левски. И съм го правил с чистото съзнание, че действително това е човекът, който заслужава да бъде начело на този отбор. Ситуацията беше такава, че мои приятели бяха тогава в УС на клуба. Отборът се водеше от Иван Колев, моят чичо. Бяха в Б група и влязоха в А. В Славия свършиха парите, всички играчи имаха договори с Тити и той дойде при мен. Говорих с моите хора, но те не искаха и да чуят за Папазов. Но той нали е като шило в торба, намери друг начин и след половин час вече беше треньор на Левски. След пред Сашо Везенков казах, че според мен Тити е най-достойният български треньор на Лукойл. Между тези два случая аз бях помощник-треньор в Правец за няколко месеца. Старши беше Драшко Проданович, който го изгониха, без да е загубил мач. Запознавам го с Папазов и му казвам, че това е един от най-добрите български треньори. Левски играеха мач с МВР Евроинс, воден от Жоро Младенов. Сядаме на трибуните да гледаме и по едно време Драшко ми вика: „Коле, ти много си се заблудил с този човек”. А по същото време Тити постоянно ми се обаждаше да разбере какво сме си коментирали в Проданович. За да споделям с него, значи съм му вярвал на 1000%. Явно съм бил наивник и глупак, защото всички мнения за играчите още на следващия ден се коментираха в съблекалнята. След това вече, като връщам лентата, разбирам, че Папазов е работил за това Драшко да се провали, защото ако успее, няма как да го бутне от поста, в който се е прицелил. В Лукойл има пари и престиж, него друго не го интересува. А по същото време в Левски бяха събрани най-перспективните за следващите 10 години играчи на България.

 

- В крайна сметка със или без Кръстан, ЦСКА ще продължи да съществува?

- Искам да кажа само, че това е най-талантливият играч, който аз съм тренирал до момента. А наистина с него или без него, клубът ще продължи да следва целите си поне докато Роберт Гергов и Сашо Чакмаков продължават да носят идеята ЦСКА в сърцата си. Нищо не зависи нито от Кръстан, нито от мен, а от желанието, търпението и смелостта на тези двама души да се борят с това, което ще се случва от тук нататък.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Йордан Колев, Тити Папазов, Кръстан Кръстанов, Левски 2014, ЦСКА
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи