Любо Минчев: Целта ни е да преминем в следващата фаза


Любо Минчев: Целта ни е да преминем в следващата фаза
(сн. lap.bg)
18-08-2017 15:52 | Мария Маринова

Старши треньорът на мъжкия национален отбор Любомир Минчев сподели, че е доволен от показаното от неговия тим в предварителните световни квалификации. България записа четири победи в своя група и се класира за следващия етап. Минчев сподели, че отборът ще се бори да продължи още по-напред в квалификациите, но знае, че задачата ще бъде трудна.

 

„Има една такава приказка – добре е, но може и да е по-добре. Винаги има нещо, което може да се желае още повече. Мен ме радва това, че успяхме да спечелим и четирите мача. Имах опасения за последния да не бъдем по-отпуснати. Победихме доста категорично. Радвам се за тези победи и играта, която показахме. От друга страна, аз съм човек, който стои винаги на земята и съм реалист. Знам, че това не е кой знае колко голям успех. Да не забравяме обаче, че срещу точно тези противници, които са от нашето ниво, преди години сме имали проблеми. Рядко съм доволен, но сега наистина е така – от победите, играта и най-вече от атмосферата вътре в отбора.“, заяви Минчев.

 

Нормално е да се борим да преминем и следващата фаза. Това ще бъде и целта ни. Има доста тежки групи, но и такива, които са по силите ни. Нямам предпочитания за групите, да не е някоя убийствена само, защото тогава е по-трудно.“, добави той.

 

Любомир Минчев коментира и новата система на квалификациите. В следващата фаза отборите ще играят в няколко квалификационни прозореца, а не както досега – всички мачове да са един след друг. „За мен ще бъде нещо ново, системата се сменя. Спомням си, че когато бях състезател, се играеше по нея. Лично за мен ще бъде нов начин на работа. Вече моята роля като треньор ще бъде доста по-малка. Няма да има време за сработване, изисквания и т.н. Много е важно кой в каква форма ще дойде. Досега имаше време за подготовка и да си изгради всичко, което иска един треньор.“, заяви селекционерът.

 

Той обясни и мотивите си за решението да не повика някои играчи в националния отбор. „Когато обявявах състава, бях 100% убеден, че много хора ще останат изненадани и силно ще бъда критикуван, че не съм повикал някои играчи. Когато събереш прекалено много звезди и играчи, които имат водеща роля, става трудно и неясно за всички кой каква роля има в отбора. Предпочетох, предвид и малкия брой мачове и времето за подготовка, да избера играчите, на които ще се доверя и които ще имат основната роля, затова някои останаха извън състава. В миналото е имало доста случаи, в които всички са събрани и после всички са сърдити. Никой не е доволен и треньорът винаги е имал проблеми. От тази гледна точка смятам, че съм постъпил правилно. Състезателите, на които съм се доверил, си изиграха добре ролята. Не говоря само за водещите играчи, а за всички. Това е едно от нещата, които са необходими за добра химия в отбора – всеки си знае ролята и си я изпълнява.“, заяви Минчев.

 

Наставникът бе категоричен, че все още не иска да определя кои ще бъдат в състава за първите мачове през ноември. „Не искам от сега да коментирам кой ще бъде и кой не. Ще видим и моментната форма, тя също е важна.“, заяви той.

 

Въпреки това той сподели, че се надява Дий Бост играе за националния отбор и през есента. „Първоначалните ми намерения са той да бъде в отбора. Другият играч, който натурализирахме, остава в Япония още една година. Има доста голяма часова разлика и ако трябва него да го викаме, не знам как ще се приспособи за толкова кратко време и как ще му се отрази. Дий е човек, който всички в отбора харесват. Той е в прекрасни отношения с играчите. Не виждам причина, поне засега, да правя някакви промени.“, заяви Минчев.

 

Все още обаче не се знае дали от Евролигата ще позволят на състезателите да играят и за националните си отбори. Освен Дий Бост, участието на Александър Везенков също е под въпрос.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България, Любо Минчев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи