Любо Амиорков: На феновете трябва да им е интересно, за да дойдат в залата


Любо Амиорков: На феновете трябва да им е интересно, за да дойдат в залата
(сн. lap.bg)
20-08-2017 14:23 | Иван Вълчанов

Утре ще бъдат изслушани тримата кандидати за позицията генерален мениджър на НБЛ. Това са Лили Борисова, Любомир Амиорков и Веселин Веселинов. От BGbasket.com решихме да се свържем с тях, за да представят себе си и идеите си за развитие на лигата и сегашното й състояние от тяхна гледна точка. Ето както каза Любомир Амиорков, който получава висшето си образование от Националната спортна академия с квалификация „Треньор по баскетбол категория „Б” и преподавател по физкултура и спорт”. Професионален състезател по баскетбол, участник на четири Европейски първенства и треньор по баскетбол на „Овергаз”. За периода 2009-2017 г. работи в Министерството на младежта и спорта. Понастоящем в лицензиран делегат на БФ Баскетбол. Петкратен шампион на България и осем пъти носител на Купата на България. Има два бронзови медала за юноши от Европейски първенства и е играч на годината в България за 1992.

 

- Каква е личната Ви мотивация да се кандидатирате и защо сте подходящ за мениджър на НБЛ?

- Аз съм комисар в баскетболната лига дълги години и благодарение на това съм видял много неща, които могат да се подобрят. Това са неща, които не са свързани с голям финансов ресурс, тъй като отборите, президентите на клубовете и общините, които най-често са собственици на залите, са с ограничени финанси. Има неща, които не са трудни относно организацията и условията в залите и които с желание и малки инвестиции могат да се подобрят значително.

 

Разбира се, желанието на всички в баскетбола е да се увеличи броят на участниците. Това обаче не е въпрос само на финанси, а и на липса на организация в стари баскетболни центрове, които да се възстановят. Това едва ли зависи само от мениджъра на НБЛ, но аз искам да работя в тази насока и да допринеса с каквото мога.

 

- Посочете една лоша страна на лигата в момента и нещо положително, което наблюдавате в нея.

- Доста от отборите още не са разбрали, че лигата не е някаква даденост, в която участват по право. За да придобие тази лига популярността, която искаме, а от там да дойдат и спонсори и приходи за лигата, самите отбори трябва да положат повече старание. Никой не може да вкара феновете в залата административно. На любителите на баскетбола трябва да им е интересно, за да дойдат в залата. Съответно всеки отбор да се старае да предложи продукта, който да хареса на зрителите и да запали децата по баскетбола.

 

Безспорно мачовете в първенството са оспорвани, което е положителна страна, но от моя опит в баскетбола знам, че това, което привлича феновете, са собствените състезатели. Хората обичат да виждат момчета от техния град, от техния регион, които взимат активно участие и допринасят за отбора. Затова е важно, че има и е добре тези момчета да станат повече. Чужденците вдигат класата, но една година са едни, друга – други и хората ги забравят.

 

- Позицията е обявена за 3-5 години. Посочете три основни аспекта, в които си представяте лигата да се развие за този период, ако Вие сте мениджър.

- След 3-5 години си представям лигата по-голяма като брой участници, малко по-високо качество на баскетбола, по-хубави зали, по-хубава обстановка и повече български момчета, които са играят на високо ниво.

 

Очаквайте интервю с Лили Борисова в BGbasket.com. Третият кандидат - Веселин Веселинов реши да не говори преди изслушването на кандидатите в понеделник.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Любомир Амиорков, НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи