Лили Борисова: Трябва да се промени начинът на мислене на хората в баскетбола


Лили Борисова: Трябва да се промени начинът на мислене на хората в баскетбола
20-08-2017 18:52 | Иван Вълчанов

Утре ще бъдат изслушани тримата кандидати за позицията генерален мениджър на НБЛ. Това са Лили БорисоваЛюбомир Амиорков и Веселин Веселинов. От BGbasket.com решихме да се свържем с тях, за да представят себе си и идеите си за развитие на лигата и сегашното й състояние от тяхна гледна точка. Ето както каза Лили Борисова, която е дипломиран магистър по програма ФИФА Мастър (Хуманитарни науки, Мениджъмент и Право в Спорта). През годините се занимава интензивно с мениджмънт и организационна дейност като мениджър на отборите по баскетбол - мъже, жени и волейбол мъже като част от екипа на Лукойл Академик и Нефтохимик, административен мениджър на националния отбор на България - мъже, множество баскетболни кампове и събития, както и над десет Европейски първенства за подрастващи на ФИБА, като част от екипа на БФ Баскетбол.

 

- Каква е личната Ви мотивация да се кандидатирате и защо сте подходящ за мениджър на НБЛ?

- Мотивира ме това, че съм играла баскетбол и любовта към играта, която е неконтролируема и постоянна. Избрала съм да се занимавам с това, въпреки че им професии, в които можеш да се развиваш с повече различни опции и възможности. Но аз съм избрала баскетбола заради любовта към спорта. Мотивира ме това, че съм българка и че искам в България нещата да се случват. Всички виждаме какво се случва в държавите от нашето ниво и можем да пренесем добрия опит и при нас. Според мен когато човек види добра идея, е длъжен да я приложи. Мотивират ме и децата и всички играчи, които са в баскетбола, и в които има горчивина, че баскетболът ни не е на нивото, на което може да бъде. Мотивира ме и магистратурата, която завърших. Тя е свързана със спорт на най-високо ниво и учиш за всичко, което се случва в спорта. Придобиват се много практически познания и те могат да се приложат. Не казвам, че ще бъда промяната или че ще направя нещо голямо, но мога да дам от себе си и това ме мотивира.

 

- Посочете една лоша страна на лигата в момента и нещо положително, което наблюдавате в нея.

- Имах възможност да говоря с един човек, който е от големите имена в баскетбола. Той ми каза нещо, което отдавна знам, но той го формулира перфектно – нищо няма да се промени, независимо колко се стараем ние, които искаме да се занимаваме с мениджмънт, ако не се промени начинът на мислене на хората, които са в баскетбола и в НБЛ. Това е и мое мнение. Ако целият ни манталитет и начин на мислене не се промени, дори да дойде Адам Силвър от НБА, пак няма да се случи тази промяна, която ние искаме. Да наречем това негативната част.

 

Позитивното е, че при желание могат да се случват някакви неща. Например се разви някакъв уебсайт, има човек, който пише, прави интервюта. Има платформа за игра с фенове, има излъчване на срещи, било от Sportmedia.tv, било организирано от лигата, има повече снимки, развиха се страници в социални медии. Това са неща, които ги има на много места, а сега се развиват при нас. Според мен интересът към баскетбола не е умрял, но трябва да се търси по-високо качество. А качественият продукт трябва да дойде от клубовете. Да, лигата може да помага и напътства, но нивото на баскетбола зависи от нивото на работа в клубовете.

 

- Позицията е обявена за 3-5 години. Посочете три основни аспекта, в които си представяте лигата да се развие за този период, ако Вие сте мениджър.

- Всички трябва да гледаме в една посока. Представителите на всички клубове, които участват и във вземането на решения от НБЛ, трябва не толкова да гледат себе си и собствения си клуб, колкото да работят за лигата и за българския баскетбол като цяло. Ако се обединим и направим нещо, за да вървят нещата, е по-ценно от даден трофей в колекцията на един клуб. Затова първото нещо, ще опитам да направя, е да помогна за промяна в начина на мислене и възгледите. Другото е да се потърсят контакти с партньори и спонсори от всички възможни сфери и хората, които са въвлечени в лигата – играчи, представители на клубове, фенове, да бъдат удовлетворени от това, което се случва в баскетбола ни. Третото нещо е да бъде развито доброволчеството в баскетбола, защото има хора, които се интересуват и биха се радвали да бъдат част от това, което се случва с лигата. На тях може да се разчита за помощ и идеи, които на нас не са ни хрумвали.

 

Интервюто с Любомир Амиорков прочетете ТУКТретият кандидат - Веселин Веселинов реши да не говори преди изслушването на кандидатите в понеделник.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Лили Борисова, НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи