Възможните съперници на България в световните квалификации: Група F


Възможните съперници на България в световните квалификации: Група F
23-08-2017 13:59 | BGbasket.com

В четвъртък, 24 август, ще бъде изтеглен пълният жребий за световните квалификации. България вече си осигури място в същинската фаза и чака да научи единствено своите съперници. В дните преди жребия BGbasket.com реши да ви запознае по-подробно с отборите във всяка една от четирите групи.

След като вече ви представихме отборите в група B и група D, време е да ви запознаем и с тези в група F. В нея са Чехия, Исландия и Финландия.

 

Чехия

Чехия ще участва на предстоящото Европейско първенство. Най-високото класиране на отбора в историята му след 1993, когато започва да се състезава след разделянето на Чехословакия, е седмо място на миналото Европейско първенство – през 2015.

 

В подготовката си за Евробаскет до момента чехите имат две победи – срещу Финландия и Унгария и шест загуби, но в мачове срещу сериозни противници – Полша, Турция, Словения, Грузия. Отборът отстъпи само с точка на силния отбор на Турция и изигра оспорвани мачове с Грузия и Словения.

 

Голямата звезда на отбора Томаш Саторански има тригодишен договор с Вашингтон Уизардс и въпреки че ще играе на Европейското, ще пропусне квалификационните прозорци, което ще промени изцяло облика на отбора. В тима обаче остават сериозните имена на Мартин Петерка, Ягомир Бохачик, Лукаш Пализа.

 

Исландия

 

Исландия има едно участие на Евробаскет до момента – през 2015 година, когато завърши на последното 24-о място. Тимът се класира и за предстоящото след дни първенство на Стария континент.

 

Българският национален отбор срещна Исландия през лятото на 2013 година, когато се изправи срещу него в предварителните квалификации за Евробаскет 2015. Отборът ни записа две победи – с 29 точки разлика във Варна и с 2 точки в Рейкявик.

 

Исландският баскетбол е във възход, за което свидетелстват двете поредни участия на европейско първенство. Отборът няма големи международни звезди, което значи, че съставът за световните квалификации ще бъде подобен на този за Евробаскет. Както е ясно още от 2013 година, отборът е опасен противник, особено на свой терен.

 

По време на подготовката си за Европейското първенство исландците участваха в приятелски турнир, в който загубиха от Германия и Русия и победиха Унгария. В други две срещи с унгарците Исландия претърпя поражения.

 

Финландия

 

В момента финландският баскетбол е най-добър сред скандинавските държави. Финландия има 13 участия на Европейско първенство с най-добро представяне през 1967 година, когато пред собствена публика завършва на шесто място. Финландия има участие на предишните три европейски първенства и ще участва в предстоящото това лято.

 

За последно България срещна Финландия през 2008, по време на квалификациите за Евробаскет 2009. Тогава тимът ни взе две победи срещу този съперник.

 

По време на подготовката си за Европейското тимът загуби от силни отбори – Чехия, както и от Русия и Израел по време на силен международен турнир в Санкт Петербург. Звездите на отбора са Петери Копонен, Лаури Марканен и Сасу Салин. Въпреки че са част от отбора сега, те няма да играят за него по време на прозорците за квалификациите, защото Копонен и Салин играят съответно за Барселона и Уникаха в Евролигата, а Марканен бе избран под №7 в драфта на НБА и след сделка между Минесота и Чикаго ще играе за Биковете. Това означава, че Финландия ще има доста по-различен облик.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България, Чехия, Исландия, Финландия
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи