Евролигата с предложение към ФИБА за различен баскетболен календар


Евролигата с предложение към ФИБА за различен баскетболен календар
21-09-2017 21:11 | BGbasket.com

Днес от Евролигата официално публикуваха и разпространиха контрапредложение към ФИБА и всички интересуващи се страни от начина на протичане на баскетболния сезон.

 

Както стана ясно, календарът на Евролигата и НБА не е в съответствие с „прозорците” по време на клубния сезон, в които ще бъдат играчи мачове от квалификациите за Световно първенство. Съответно заетостта им в клубните отбори би лишила националните от най-добрите им играчи. И докато е категорично ясно, че състезаващите се в НБА няма да играят за националните си отбори извън лятото, то отношенията между ФИБА и Евролигата продължават да са доста обтегнати.

 

На документи Евролигата не може да забрани на играчите да играят за националните си отбори по време на сезона, като прехвърля топката в техни ръце, давайки им право на избор. Ето какво предлагат от най-силния европейски клубен турнир на основание, че това е най-добро за клубните, националните отбори, самите играчи, феновете и всички останали страни:

 

Принципите, които Евролигата посочва като основни при съставяне на предложението си, са: националните отбори трябва да разполагат с най-добрите си играчи във всички официални мачове; федерациите имат нужда националните им отбори да играят мачове на собствен терен; календарът за националните отбори обхваща четири седмици на сезон, както и две седмици за подготовка; клубният календар обхваща 38 седмици на сезон;  професионалните играчи се нуждаят от поне четири седмици пълна почивка от официални мачове на сезон.

 

Ето и предложението:

Черно – август (4 седмици) – пълна почивка на играчите

 

Жълто – септември (4 седмици) – подготовка за клубния сезон

 

Оранжево – октомври до средата на юни (38 седмици) – клубен сезон

 

Светло зелено – втората половина на юни (2 седмици) – подготовка с националните отбори

 

Тъмно зелено – юли (4 седмици) – Европейски, Световни първенства, квалификации, Олимпиади (официални състезания на националните отбори)

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Евролига, ФИБА
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи