ФИБА: Световният календар няма да се промени заради два игрови дни от Евролигата


ФИБА: Световният календар няма да се промени заради два игрови дни от Евролигата
22-09-2017 13:13 | BGbasket.com

ФИБА отговори на вчерашното предложение на Евролигата за промяна на баскетболния календар, за  да могат звездите на отборите да играят за националните си отбори. Вижте предложението ТУК.

 

ФИБА обаче отвърна остро и заяви, че в предложението се предлагат промени само два месеца преди началото на квалификациите, както и преместване на големите баскетболни първенства от септември през юли, а дори Евролигата има смелостта да предложи преместване и на Олимпийските игри. От ФИБА заявяват, че това е „несериозно”, съответно „неприемливо”.

 

ФИБА също така отвърна, че проблемът съществува заради нелогичните и неподходящи действия на Евролигата:

 

- обсъждането на календара за 2017-2021 беше обсъден през 2014, а 213 федерации го приеха и той бе утвърден в целия свят;

 

- през 2015 ФИБА официално обяви точните дати на всички състезания, за да могат всички лиги и първенства да се подготвят за промените;

 

- през есента на 2016 след като удължи календара си, Евролигата заяви устно и писмено през Европейската комисия и ФИБА, че „няма да попречи или ограничи по никакъв начин участието на играчи в състезанията на националните им отбори”;

 

- вътрешните европейски първенства обявиха през пролетта на 2017, че ще нагодят календарите си към календара на националните отбори;

 

- въпреки всичко, преди няколко седмици Евролигата промени позицията си и предложи на своите участници календар, който умишлено съвпада със световните квалификации.

 

Евролигата не вижда решението – да пренасрочи само два игрови дни от целия си редовен сезон, за да поправи проблема. Това изобщо не е трудно. Истината е, че Евролигата намира националните отбори ненужда и досадна част от баскетболното семейство и затова предлага участието им в календара да е още по-малко.

 

След страхотното първенство Евробаскет 2017 идва време да насочим вниманието си към клубните първенства – Евролигата, Шампионската лига, Еврокъп и ФИБА Къп, които ще се възползват от добавената стойност на представянето на националните отбори. Ключът към разрешаването на конфликта и всички проблеми е в Евролигата.

 

Няма смисъл от повече публични конфронтанции, които да развалят имиджа на нашия спорт. Като световна управленска организация в баскетбола ФИБА винаги е отворена към промени след 2021 от страна на всички свързани страни. Засега обаче фокусът е върху предстоящите световни квалификации, в които ще участват 80 национални отбора от пет континента.

 

Материалът е написан по становището на ФИБА, което обяснява емоционалните моменти.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ФИБА, Евролига
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи