Смело напред


Смело напред
(сн. botevgrad.com)
29-09-2017 09:29 | Мария Маринова

Баскетболистите на Балкан до 14-годишна възраст започват днес участието си в Европейската младежка баскетболна лига - EYBL (Еuropean Youth Basketball League). Първият етап от надпреварата ще се проведе в Шопрон, Унгария.

 

Момчетата на старши треньора Виктория Маринова са в група A на Централноевропейската дивизия, където са още Байерн Мюнхен, Беко, Младост Земун, Нова Хуч Острава Флеймс, Шопрон Шпортишкола, Солноки Шпортцентрум, Финикс Галац и Фортитудо 103 Академия.

 

Балкан е първият български отбор, който ще участва в този турнир. Това несъмнено е голямо признание за страната ни, а момчетата от Ботевград могат да извлекат само позитиви от участието си. Всички в отбора се надяват на добро представяне, но класирането в случая не е толкова важно.

 

Много от треньорите на подрастващи у нас са на мнение, че срещите през сезона не са достатъчни за подготовката на състезателите. Тренировките не могат да заменят по никакъв начин игровия опит, който биха натрупали баскетболистите в мачовете. Нивото на отборите в Европейската младежка баскетболна лига също е различно и не може да се сравнява с това на тимовете във вътрешните първенства в тази възраст. Много от младите баскетболисти у нас не са участвали в подобни международни срещи и след време, когато някои от тях попаднат в националните отбори при подрастващите, не са достатъчно подготвени за напрежението, с което ще се сблъскат.

 

 

Ден преди Балкан (14) да замине за Унгария, старши треньорът на тима Виктория Маринова сподели предBGbasket.com и най-съществената разлика, с която ще се сблъскат момчетата в надпреварата: „В този турнир е разрешено всичко като тактически и технически прийоми, докато при нас някои неща са забранени. Това е и голямата разлика. Налага ни се да учим неща, които после не можем да приложим в българското първенство.

 

Виктория Маринова не е единственият треньор, който засяга темата за забраните в баскетбола при подрастващите у нас. След края на Европейското първенство за момичета до 16 години в Скопие, старши треньорът на тима Десислава Ангелова в интервю за BGbasket.com изрази мнение, че забраните трябва да отпаднат. „Трябва целият тренировъчен процес да се провежда по друг начин и с други изисквания, да се махнат забраните. При 14-годишните особено са много. Тези деца не са играли никога пикенрол, не знаят как се помага от обратната страна. За  месец и половина мога ли аз да ги науча на тези неща, за да играят при 16-годишните? Тези забрани трябва да отпаднат, баскетболът е еднакъв навсякъде.“, сподели Ангелова. Проблемът със забраните очевидно е налице и трябва да се работи в тази посока.

 

Независимо че се изправят пред сериозно предизвикателство, момчетата на Балкан не са притеснени и така трябва да бъде. Вторият турнир от Европейската младежка лига ще бъде през януари в Ботевград, което още повече трябва да вдъхва самочувствие на играчите, защото ще се състезават на толкова високо ниво пред родна публика.  Участието в надпреварата е шанс, от който всички в отбора трябва да се възползват по най-добрия начин. Страхът не трябва да е фактор. Смело напред, момчета!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Балкан (14), Виктория Маринова, ЕМБЛ
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи