Да се бориш до последно


Да се бориш до последно
(сн. lap.bg)
13-10-2017 17:07 | Мария Маринова

Трябва да се бориш до последно, дори когато всичко изглежда изгубено. Много хора си го повтарят, но малцина са тези, които наистина могат да го направят. А понякога това е наистина важно…

 

Баскетболът не прави изключение. В сряда вечер мъжкият отбор на Балкан записа нова страница в своята история, след като за първи път се класира за груповата фаза на турнира ФИБА Къп. Баскетболистите на Небойша Видич отстраниха румънския Орадя в първия квалификационен кръг, но след това претърпяха две загуби от унгарския Фалко Сомбахтей. Въпреки пораженията, Балкан намери място в редовния сезон като един от „щастливите губещи“, които се класират по точкова разлика.

 

Пътят на „зелените“ до групите на ФИБА Къп бе много драматичен. Тимът спечели у дома срещу Орадя с 16 точки разлика, но трябваше да трепери до последно на реванша в Румъния, след като загуби с 15. Балкан продължи напред, а победителят бе определен с разлика от само една точка.

 

Баскетболистите на Небойша Видич бяха близо до това да паднат с голяма разлика в първия мач срещу Фалко Сомбахтей у дома и на практика да сведат до минимум шансовете си за класиране още преди реванша. Те изоставаха с 16 точки в първата среща, но в края на мача сведоха пасива си само до една и оставиха интригата за втория мач.

 

Балкан беше назад в резултата и на реванша. В самия край на двубоя беше ясно, че Фалко продължава напред. Задачата на Балкан вече бе да намали разликата максимално, за да запази надежди да попадне сред „щастливите губещи“. На едно от последните прекъсвания Небойша Видич се обърна към своя отбор със следното: „Свалете под десет точки и имаме шансове“. Балкан загуби точно с толкова точки и с обща разлика от -11 в двата мача чакаше резултата от другите срещи.

 

Думите на Видич се оказаха пророчески. Късметът се усмихна на страната на „зелените“, които се промъкнаха в групите като трети най-добър отбор от отпадналите. В Кипър обаче настроението бе на другия полюс. Със същата разлика от -11 АЕК Ларнака приключи участието си в турнира заради следващия критерий, който е броят на отбелязани точки.

 

Балкан имаше и голяма доза късмет. Понякога обаче и това е част от спорта. Важното е, че освен Лукойл Академик, още един български отбор продължава участието си в силен европейски турнир. Докъде ще стигнат двата тима, никой не знае. Надяваме се, че ще е по-напред.

 

Изводът тук обаче е съвсем различен. Никога не бива да се отказваш. Понякога може да загубиш, но следващия път късметът ще е на твоя страна.

 

Трябва да се бориш до последно, дори когато всичко изглежда изгубено… Най-вече тогава!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ФИБА Къп, Балкан
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи