Внимание, астероид!


Внимание, астероид!
16-10-2017 18:58 | BGbasket.com

Този път не Брус Уилис, а учени от NASA ще спасяват света! Специалистите от американската космическа агенция ще имат възможност да изпробват нова система за планетарна защита върху астероида 2012 TC4. На 12 октомври космическият камък с диаметър от около 20 метра ще премине на около 43 000 км над земната повърхност. Това е само на около една осма от разстоянието между Земята и Луната! Преди новите астрономически наблюдения от началото на август тази година, учените дори смятаха, че астероидът може да прелети на едва 6800 км от Земята.

"За астрономите винаги е било важно да знаят, че даден обект ще премине близко, но и безопасно за Земята. Подобно събитие дава възможност за събиране на огромно количество ценни данни“, разказва д-р Майкъл Кели от NASA. „През октомври ще използваме прелитането на 2012 TC4, за да тестваме световната система за откриване и проследяване на астероиди. В резултат ще видим дали е възможно научната общност да работи заедно при реална космическа заплаха, пред каквато със сигурност ще се изправи човечеството рано или късно".

С диаметър 20 метра, 2012 TC4 е по-голям от обекта, който падна в близост до Челябинск, Русия, през февруари 2013 г. „Познаване достатъчно добре орбитата на 2012 TC4 и знаем, че със сигурност няма да удари Земята“, подчертава д-р Пол Чодас от NASA.

Към момента американската космическа агенция не планира опити за промяна на траекторията на астероида, но вече има няколко предложени метода, по които това би могло да се случи. Най-простият е тялото да бъде ударено с космически кораб, което ще измени орбитата му. NASA разработва и концепция за отклоняване на астероиди с помощта на лазери. Идеята е да се нагрее повърхността на космическия камък дотолкова, че да се отдели газ, който ще създаде двигателна сила. Това би променило траекторията на астероида.

Повече за системата за планетарна защита на NASA можете да откриете на адрес: https://www.nasa.gov/planetarydefense/

Открийте още интересни новини и истории на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: BBC Знание
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи