Треньори – строители на пловдивския баскетбол


Треньори – строители на пловдивския баскетбол
20-10-2017 15:20 | BGbasket.com

Дългогодишният спортен журналист и баскетболен деятел, почетен гражданин на Пловдив Станко Стоянов ни запознава накратко чрез част от предговора със своята нова книга, написана по случай първата по рода си инициатива, на която той е кръстник - „Денят на треньорите”.

                                    

„Треньори – строители на пловдивския баскетбол”

 

Всяка година, откакто големият пловдивски треньор Тошко Ненов се пренесе във вечното небесно игрище, в негова памет се организира възпоменателен турнир. Идват, за да изразят почитта си към делото на треньора, негови близки, бивши състезателки и състезатели, фенове. По време на миналогодишния турнир организаторите почетоха и други изтъкнати баскетболни треньори, които вече не са сред живите. Тогава се роди идеята за написването на тази книга, посветена на починалите професионални треньори с големи заслуги към пловдивския и към националния баскетбол. Скромната ми задача, а и надежда, е да се запазят спомени за пътя, извървян от пловдивския баскетбол и за най-ярките личности, сътворили неговата история. Защото машината на времето безмилостно замита събития и биографии, спомените за тях избледняват, докато напълно изчезнат, ако паметта  не бъде навреме, макар и отчасти, съхранена. А всички ние от голямото пловдивско семейство на баскетбола сме длъжници пред хората, сътворили и основата  и успехите на този спорт на този спорт в града под тепетата. Треньорите – строители на пловдивския баскетбол.

 

Под светлината на прожекторите  обикновено са главните действащи лица в спектакъла под кошовете – играчите. Вниманието на медии и зрители е приковано към проявите на звездите, към успехите на клубния или националния отбор. Помнят се класирания,шампионски титли, мачове. А сеща ли се някой освен самият играч, кой е човекът, при когото той е научил азбуката на играта. Кой е първият треньор на най-успешния досега пловдивски баскетболист Милко Арабаджийски? Кой е първият треньор на олимпийската вицешампионка Ангелина Михайлова – Манолова?

 

В книгата са включени 12 професионални треньори със значителен принос към развитието на баскетбола  в Пловдив. Без степенуване на заслугите, а просто подредени по азбучен ред. И не само онези,с които са свързани успехите, но и първоучителите - откриватели на таланти, подготвили тези успехи: Васил Кожухаров, Георги Йотков, Иван Николов, Йордан Делев, Любен Илиев, Любомир Гичев, Марин Груев, Симеон Вулев, Симеон Иванов, Тенчо Начев, Тошко Ненов, Христо Маринов.

 

На баскетболните поколения от по-ново време повечето от тези имена изглеждат непознати. Но зад всяко от тях са записани славни страници от историята на пловдивския баскетбол. И не само на пловдивския! Любен Илиев? Първият треньор на Иван Гълъбов и на Кръстина Гьошева - капитан на женския национален отбор европейски първенец 1958 г. Откривателят на Нитула – Ница Борисова, една от най-големите български баскетболистки за всички времена. Йордан Делев? Треньорът, който изведе девическия национален отбор до вицешампионското място в Европа през 1969 г., при това с четири състезателки от неговия клубен отбор. Георги Йотков? Под негово ръководство пловдивският „Академик” беше №1 сред извънстоличните отбори през 50-те години, когато записаи най-добрите си постижения,ненадминати и до днес. Иван Николов? Първият треньор на Милко Арабаджийски. Симеон Вулев? Първият треньор на Ангелина Михайлова-Манолова . Христо Маринов? Треньорът производител на таланти, спечелил осем шампионски титли и куп призови места в първенствата за подрастващи. Много от неговите възрпитанички са намерили място в съставите на  елитните ни женски, а и на национални отбори . И така нататък... За Тенчо Начев и Тодор Ненов спомените още не са избледнели, за тях е писано и се знае много.

 

Пловдивският баскетбол случи на добри, знаещи и можещи треньори, което предопредели неговите успехи – повече в женския профил и сред подрастващите, в подготовката и усъвършенстването на голям брой класни състезателки и състезатели не само за пловдивските, но и за редица клубове от цялата страна, включително и за различните национални гарнитури. Истински професионалисти, педагози, личности! Личности, каквито са големите във всяка сфера на живота, призваните към успехи в своята житейска мисия.

 

Тази книга е памет и благодарност за професионалните баскетболни треньори в Пловдив, които вече не са сред нас. Тя иска да напомни, че зад успехите на всеки състезател – от юношата до големия шампион – стои треньор!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи