Очаквано


Очаквано
(сн. lap.bg)
16-11-2017 19:35 | Мария Маринова

Женският национален отбор започна с две тежки загуби участието си в квалификациите за Евробаскет 2019. Баскетболистките на Стефан Михайлов отстъпиха на Испания у дома с 42-92, а снощи загубиха и визитата си на Украйна с подобен резултат: 44-94.

 

Разочарование несъмнено има. Едва ли обаче някой е очаквал друг развой на събитията, защото тези отбори просто не са от нашата черга. Испания е настоящият европейски шампион и с играта си показа, че другите тимове трудно могат да му се противопоставят. Украйна също е редовен участник на шампионати на Стария континент и има амбиция да продължи тази традиция.

 

Колкото и да не ни се иска да го признаем, България вече на практика почти няма шансове да играе на Европейското първенство след две години, въпреки че квалификациите едва сега започнаха. За шампионата в Сърбия и Латвия се класират победителите от осемте групи, както и най-добрите шест отбора.  „От нашата група, по всяка вероятност, вторият отбор ще бъде с две загуби от Испания и дори не е сигурно, че ще се класира. Това е минимумът. Между нас, Украйна и Холандия трябва да се определи вторият отбор.“, заяви Стефан Михайлов преди началото на квалификациите.

 

За да има шансове да се класира напред, България трябва да спечели всичките си оставащи мачове до края. Това включва и победа срещу Испания като гост – нещо, което звучи нереално.

 

 

На този етап възможностите ни са такива. В съвременния баскетбол няма как да се разчита само с един плеймейкър. Въпреки че и други могат да играят на тази позиция, единственият типичен играч на този пост в отбора ни е Виктория Стойчева. Друг проблем в състава ни бе и отсъствието на една от ключовите състезателки – Жаклин Златанова. Тя пропусна първия мач заради контузия, а във втория игра едва седем минути.

 

Вариантът да се вземе натурализирана състезателка, както е и в мъжкия национален отбор, също не е за пренебрегване. Дори и Испания има в състава си баскетболистка от Сенегал – Асту Н`дур, която беше най-полезна в мача срещу нас. Да, всички искаме отборът да бъде изграден само от българки, но на този етап реалностите са други. Почти невъзможно е да имаме силен национален отбор при положение, че вътрешното първенство не е такова. Може би революционната промяна, с която се цели да се дава повече шанс на българските баскетболистки, след време ще има резултат. Искрено се надяваме!

 

Въпреки всичко обаче, можем да намерим и много положителни неща от тези два мача. В отбора има колектив и това се вижда. Преди началото на квалификациите част от баскетболистките споделиха, че са амбицирани да се представят добре и не изпитват страх от силните си съперници. И с право! От тези двубои България няма какво да загуби, защото класирането на Европейското първенство, при тази конкуренция, би се равнявало на истински подвиг. Тимът ни трябва да играе освободено и да се бори до последно във всеки мач, независимо как се развива той.

 

Най-голямата награда обаче беше пълната зала „Универсиада“ в мача срещу Испания в събота. Отдавна не е имало толкова хора на женски баскетболен мач и това бе приятната изненада за всички.

 

 

Със сигурност, някои от зрителите бяха дошли, за да видят европейския шампион, което е нормално. Похвално е, че на трибуните имаше и представители на доста школи в София, които се бяха организирали, за да дойдат на мача. През февруари България посреща Холандия и залата отново трябва да бъде пълна. Нивото на съперника ни не е като това на Испания, но националният отбор има нужда от подкрепа.

 

Пълните зали са все по-често срещано явление, дори и когато не става въпрос за елитното първенство при мъжете. Броят на зрителите на мачовете при подрастващите все повече се увеличава, а често зала „Триадица“ не може да побере всички желаещи да гледат двубоите от мъжката А група.

 

Интерес към баскетбола има, а от този успех по-ценен няма!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (жени)
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи