Николай Колев-Шаци: Видин заслужава да има отбор в елита


Николай Колев-Шаци: Видин заслужава да има отбор в елита
сн. niebg.net
26-11-2017 11:23 | niebg.net | BGbasket.com

Видабаскет е един от традиционните отбори в българското първенство, като в последните години се състезава в А-група мъже.

 

Наставникът на тима Николай Колев-Шаци също от дълги години се бори с родната действителност заедно с ръководството на Видабаскет, за да продължава съществуването му. Клубът има всички възрастови групи при подрастващите.

 

Днес Видабаскет посреща Атлетик в изтеглен мач от 13-я кръг на първенството във втория ешелон.

 

Ето какво сподели Колев в интересно интервю за niebg.net:

 

"При юношите сме първи в региона, кадетите също до момента имат добро представяне, при момчетата започнахме с две победи – така че в школата на Видабаскет нещата вървят в добра насока. В мъжкия отбор на Видабаскет има седмина юноши, които доста помагат за представянето на отбора. Картотекирахме и пет външни момчета, но идва само един – Радослав Колев, който пета година играе във Видин и може да се каже вече, че е видинлия, другите не успяват да идват. Така че разчитаме на нашата школа."

 

"Тревожно е, че има момчета, които спряха да играят, това само във Видин се случва – говорих с Данчо Колев, треньора на ЦСКА, и той ми каза, че при тях напливът е голям и дори има момчета, които се връщат към баскетбола. Проблем е, че малко са като цяло децата във Видин, което също влияе. Така че това, което се прави от треньорите във Видин – не само в нашия клуб, а и в останалите спортове, никак не е малко."

 

"Относно представянето на мъжкия отбор – с изключение на юношите, които играят в мъжкия отбор, ние нямахме никаква подготовка преди началото на състезателния сезон, защото част от баскетболистите работят, Теодор Николов пък е студент в София и т. н. По принцип преди началото на сезона трябва поне един месец подготовка, отделно са необходими три-четири контролни срещи – ние почваме без подготовка и контроли и, естествено, първите резултати са негативни. И постепенно вече момчетата влизат в ритъм."

 

"Най-трудно е да бъдат мотивирани момчетата – в почти всички отбори, срещу които играем, баскетболистите или са на заплата, или взимат стипендия. В неделя (26 ноември) във Видин идва силният отбор на Атлетик, съставен изцяло от играчи, играли в минали години в Националната баскетболна лига. При нас никой от баскетболистите не взима заплата, което е голям проблем. Трудно е без финанси да мотивираме момчетата – като станат на 20 години, те вече трябва да се хванат да работят нещо, за да изкарват пари. Баскетболистите от мъжкия отбор излизат да играят, защото обичат играта. И за славата на баскетбола. Ако не са те, във Видин няма да има мъжки баскетбол. А баскетболът във Видин е спорт с традиции и много успехи в миналото, много големи баскетболисти са излезли от видинската школа – сега момчетата от мъжкия отбор продължават тази линия. В този град хората много обичат баскетбола и Видин заслужава да има отбор в горната баскетболна лига!

 

"Клубът не събира такси от децата, които тренират. Календарът ни е много богат – пътуването струва пари, самите турнири се плащат също от всички отбори; за един мач на мъжкия отбор 700 лв. са само съдийските такси, отделно няколко от момчетата пътуват и на тях трябва да им се платят пътните и отиваме на 1000 лв. Така че трябват финанси. Само за мъжкия отбор, за да можем да вземем и трима класни външни играчи, колкото ни трябват, ще са необходими 120 хил. лв., за школата също трябват още 40 хил. лв., тоест нужни са около 160 хил. лв. само за участието на мъжкия отбор в А група, а за горната лига трябват над 200 хил. лв. Така че освен помощта на Община Видин, е нужен поне един сериозен спонсор. Ръководството и членовете на Управителния съвет на Видабаскет търсят спонсори, но е много трудно. Първо, защото няма закон за спорта, който да стимулира фирми да стават спонсори на отбори."

 

"При юношите целта е първо място в региона и класиране за финалите. Конкуренцията, обаче, е голяма, в региона има силни отбори. Важното при работата с юношите е да успеем да извадим двама-трима състезатели, които да могат да преминат в мъжкия отбор. Има момчета с потенциал да израснат в спорта, както това направиха Калоян Петров и Пламен Станков, например, както и Теодор Николов. Относно мъжкия отбор, целта за този сезон е добро представяне, да радва публиката с победи и с такива мачове, какъвто беше мачът с ЦСКА. На този етап е трудно да влезем в четворката – аз съм реалист. Да се надяваме, че август догодина, когато се знае какъв ще е бюджетът за следващия сезон и каква селекция ще може да се направи, ще можем вече да търсим и класиране. Представянето на мъжкия отбор на този етап е задоволително – би могло да се желае още що се отнася до играта, разбира се, но баскетболистите трябва да тренират заедно, не може от мач на мач някои от тях да се виждат. Така е трудно да се изгради и необходимата връзка треньор-играчи, така че моите идеи в защита и в нападение да могат да бъдат вкарани в игра."

 

"Предстои ни да играем със сериозни отбори, в които, както казах, има играчи от горната лига. Радостното е, че момчетата от Видабаскет успяват да се представят силно и да играят сърцато. За което им благодаря! Дълбок поклон пред тях, че без пари, просто заради самия баскетбол, заради своя град продължават да играят!"

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Видабаскет, А група - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи