Луди влюбени


Луди влюбени
12-12-2017 15:07 | BGbasket.com

Колко пола има? Два, нали така? Не и ако сте скарида от вида Cyclesterida, която има и черупка като на мида. При нея половете са три, а други организми имат стотици, ако не и хиляди "чифтосващи се типове". Подобни странни стратегии за чифтосване се появяват по прищявка на еволюцията, но пък така може да е много по-лесно да си намерите подходящ партньор.

Три е за щастие
При хората хромозомите X и Y се комбинират (освен в изключително редки изключения) като XX (момиче) или XY (момче). Тези сладководни ракообразни с размерите на нокът обаче имат и еквивалент на YY. Половите хромозоми на тексаското ракообразно Eulimnadia texana се обозначават като W и Z и се комбинират като WW, ZW, ZZ. Така се появява и трети пол. WW и ZW са хермафродити, а ZZ са мъжки. Хермафродитите не могат да се чифтосват с други хермафродити, тъй като нямат "щипки", с които мъжките се закачат за партньорите си. Те могат да се чифтосат с мъжки или да самооплодят яйцата си. И го правят, дори когато се чифтосват. Явно като резервен план.

Великолепната седморка
Ако не сте прекалено придирчиви, добавянето на още няколко пола към обичайните два може наистина да увеличи шанса да си намерите партньор. Така стоят нещата при Tetrahymena thermophila, сладководен едноклетъчен организъм със седем пола. Всеки един от седемте може да се чифтоса с някой от останалите шест. Все едно да можете да имате бебета с 86 процента от популацията, вместо със скромните 50 процента, както е при нашата двуполова стратегия. Този организъм притежава ДНК на всичките седем пола, като унищожава излишните фрагменти ДНК, само когато дойде ред за чифтосване.

Открийте още интересни истории на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: BBC Знание
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи