За пълните зали и феновете


За пълните зали и феновете
(сн. lap.bg)
04-02-2018 20:30 | Мария Маринова

800 човека в зала за 530. Звучи абсурдно, но е истина. Поне това сочи статистиката след мача между Левски Лукойл и Балкан от мъжкото първенство, който се проведе вчера.

 

Според официалните данни, в столичната зала „Триадица“ са присъствали 800 човека, при положение, че капацитетът на съоръжението е за 530 души.

 

Със сигурност го има и субективният фактор и може да има леко разминаване между броя на зрителите и тези, които са записани в статистиката. Факт е обаче, че хората в залата бяха много повече от местата в нея. Имаше много правостоящи, а стълбите почти не се виждаха от седнали хора по тях.

 

 

Защо се стигна дотук? Според първоначалната програма мачът трябваше да се проведе в зала „Универсиада“, но бе преместен в „Триадица“. За това си има и обективни причини. Зала „Универсиада“ бе заета заради провеждане на състезания по джудо. Дори волейболният Левски, който също играе домакинските си мачове там, трябваше да приеме Миньор (Перник) в зала „Христо Ботев“. Така че за конспирация, че баскетболният мач умишлено е изместен в по-малка зала, тук не може да става дума.

 

Нищо обаче не променя фактът, че зала „Триадица“ не е най-подходящото място за провеждане на подобен двубой. Това е едно от малкото дербита в българския шампионат, които се радват на силен зрителски интерес. На този етап Левски Лукойл и Балкан са сред основните фаворити за титлата, както и Рилски спортист. Нормално е залата да бъде пълна и в нея да има агитки и на домакините, и на гостите.

 

 

За никого не е тайна, че феновете на двата отбора не таят добри чувства едни към други и това е сериозна предпоставка за конфликти и сблъсъци. Привържениците бяха разделени в двата края на залата, както е редно, но въпреки това все още бяха в опасна близост. Вербалната агресия и заканите за саморазправа бяха най-малкият проблем. Подобни неща не са приятни, но често ги има в спорта. С това трудно можем да се преборим.

 

Какво обаче щеше да стане, ако след някоя спорна ситуация, напрежението ескалира и се стигне до сблъсъци? Как щяха да бъдат предотвратени те, като са струпани толкова хора на едно място? Радваме се, че не ни се наложи да разбираме.

 

Мачът между Левски Лукойл и Балкан в „Триадица“ е просто пример. Същото щеше да стане, ако подобен двубой се беше играл в Спортния комплекс в Правец, в зала „Георги Христов“ в Ботевград или в което и да е друго баскетболно съоръжение с по-малък капацитет.

 

Ясно е, че обстоятелствата са наложили преместването на двубоя от „Универсиада“ в „Триадица“. Трудно е също да се промени и програмата на мачовете предвид натоварения график на повечето отбори и участието на някои от тях в турнира за Купата на България и в Балканската лига. Но трябва да се направи всичко възможно, за да не се стига отново до подобна ситуация.

 

Хвърлените предмети по време на мача вчера не доведоха до конфликти. На пръв поглед някои може да кажат, че се прави от мухата слон.Трябва ли обаче да стане нещо по-сериозно, за да се вземат мерки? Баскетболът е за феновете и няма по-хубаво от пълна зала и привърженици, които създават атмосфера, подходяща за дерби. Нека на първо място се помисли за тяхната сигурност, защото важните мачове тепърва предстоят…

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Левски Лукойл, Балкан
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи