Националките се бориха здраво, но отстъпиха на Холандия


Националките се бориха здраво, но отстъпиха на Холандия
(сн. БФБ)
10-02-2018 20:17 | BGbasket.com

Националният отбор на България за жени претърпя драматична загуба от Холандия като домакин със 78-81 в мач от квалификациите за Евробаскет 2019. Отборите изиграха изключително равностоен мач с много обрати и изравнявания, а въпреки загубата българките показаха сърце и се бориха до последната секунда. До момента те имат три загуби в групата си, като отстъпиха на всичките си съперници. Следващият им мач е като гости на европейския шампион Испания на 13 февруари (вторник).

 

Националките ни започнаха с хаотична игра в нападение, което доведе до ниска резултатност в първите минути и холандките бързо поведоха с 12-4. В средата на първата част обаче България направи няколко бързи атаки и възстанови разликата, за да изравни въпреки трите тройки на Зера Бютер. В крайна сметка Холандия водеше с 5 точки след 10 минути, но българките бързо изравниха в началото на втория период. Бютер обаче наниза нови две тройки и отново изведе гостите напред. С нови силни минути България поведе, а след игра кош за кош до почивката се стигна до минимален аванс за гостите при 43-41.

 

През второто полувреме драмата се запази и отборите продължиха да си разменят водачеството, превръщайки мача в истинско дерби. Играта кош за кош продължи дълго, до самия край на последната четвърт, като 70 секунди преди сирената таблото в показваше равенство – 78-78. Националките ни имаха атака, но не успяха да я реализират, след което холандките пропуснаха от тройката, но отново овладяха. 17 секунди преди края Хатила ван Гринсвен вкара кош с фаул и изведе отбора си напред при 81-78. В ответната атака Виолина Кочева проби, но пропусна при завършването и след два успешни наказателни удара на съперника разликата стана 5 точки, като при нея дойде и краят на мача.

 

За отбора ни силен мач изиграха високите състезателки – Димана Макариева записа 20 точки, а Диана Войнова – 18 и 5 борби. Общо пет баскетболистки на отбора ни завършиха с двуцифрен актив.

 

Жокерът на победителките беше Зера Бютер, която наниза 6 точки от 9 опита за общо 22 точки в мача. Хатила ван Гринсвен беше най-резултатна с 24, а също хвана и 10 борби.


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БЪЛГАРИЯ - ХОЛАНДИЯ

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЖЕНИ, ГРУПА F

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ, ГРУПА F

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (жени), Холандия (жени)
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи