Съдията, съдията...


Съдията, съдията...
11-02-2018 21:21 | Мая Димитрова

Гледам баскетбол от доста време. С годините освен, че пада нивото на играта, нивото на съдийството направо се сгромолясва. Ама със страшна сила. Сега съм сигурна, че веднага ще бъда залята с отворени писма от съдийска колегия. Да ви кажа честно, все ми е тая. Ще се оправдават, ще се защитават един друг, ще скочат срещу мен с аргумента, че не разбирам и не съм достатъчно компетентна. Добре, най-вероятно съм по-добра в куп други неща, обаче тях не ги бива в това, за което им плащат. Ако бях на тях щеше доста да ме е срам да не умея да си върша работата.

 

Не слагам всички под общ знаменател, но има такива, които просто трябва спешно да си пуснат CV-то в сайтовете за работа. Поне ще се отърват от клетви, псувни, ругатни и каквото там още се сетите след всеки мач. Пък и няма да се мъчат да вземат правилните решения. А това определно изглежда им е доста трудно.

 

Днес беше поредното показно как не трябва да се правят нещата. ИУ Варна излиза срещу Атлетик в мач от първата шестица на А група. Дерби! Залата е пълна, всички са настроени да гледат интересен и завързан мач. Случи се. Обаче не, защото се играеше невероятен баскетбол. А защото съдиите направиха мача изключително интересен. За техен късмет пък и мачът не се излъчваше на живо. То като си роден с късмет...

 

Та...се свирят едни нарушения, от които треньорите до мен бяха меко казано шокирани. Пък не се свирят очевидни неща. И двата отбора бяха "заклани" не веднъж или два пъти. И в крайна сметка съдиите така объркаха мача и вдигнаха нервите на играчите, че се стигна до скандали между баскетболистите, дисквалификация на Тодор Захариев и налитане на бой.

 

Не искам да давам наставления на съдиите, но пък имам право на мнение. Години наред гледаме безумия. Докато следват наставленията как трябва да обръщат внимание на новите тенденции, какво и как трябва да се свири и каква да е механиката им, пропускат ситуации, които се случват десетки пъти на мач. Ситуации, които са в основата на това да се определят критериите за нарушения в един мач така, че да няма перманентни протести от двамата треньори. Докато механиката е по-важна от това дали изобщо е вярно отсъждането, докато предупреждението за технически фаул за "прекалено подчертаване на фаул в нападене" е по-важно от това, че защитникът държи с ръце, дотогава поговорката "Гарван гарвану око не вади" ще кънти след всяко съмнително отсъждане.

 

Знам, че след мачове се гледа и анализира съдийството, но съм сигурна, че при желание ще се намерят повече от "допустимите" 7 грешки на мач от всичките трима съдии, които НЕ ВЛИЯЯТ НА МАЧА!

 

И докато съдиите гледат мачът да свърши по-бързо, за да не затворят пътя заради снеговалежа и свирят нещо си там, баскетболът ще продължава да затъва, затъва, затъва....

__________________

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Twitter

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: ИУ, Атлетик
Коментари
Резултати
Класирания
Други новини