Небето е граница


Небето е граница
(сн. lap.bg)
04-03-2018 12:00 | Мария Маринова

Рилски спортист продължава да пише история. След като преди две години спечели първа Купа при мъжете, снощи тимът добави още един подобен трофей във витрината си. На финала във Велико Търново отборът от Самоков победи сочения за фаворит от мнозина Левски Лукойл.

 

Рилски спортист трябваше да мине по трудния път до трофея, но спечели съвсем заслужено. Тимът направи пълен обрат в полуфиналната серия срещу Академик Бултекс 99, след като си загуби първия мач у дома с 12 точки, но на реванша в Пловдив спечели с 13. За това се изисква много характер и момчетата на Людмил Хаджисотиров го показаха.

 

 

На другия полюс бе Левски Лукойл. Тимът се представи доста колебливо през последните два месеца и дори привличането на двамата нови чужденци не помогна срещу Рилски спортист. Никой не може да отрече, че в отбора си Константин Папазов разполага с едни от най-добрите български състезатели, както и с класни чужденци. Това обаче не е достатъчно в колективен спорт като баскетбола…

 

За този финал може да се говори много, но тук фокусът ще бъде малко по-различен. Подемът в играта на Рилски спортист бе вдъхновен от един състезател. Капитанът Йордан Бозов направи един от най-добрите мачове в кариерата си и заслужено бе избран за MVP на финала. Той отбеляза 21 точки, като записа 6/6 за две точки, 1/2 за три и 6/7 от линията за наказателни удари. Баскетболистът добави на сметката си още 5 борби, 3 асистенции и само 2 грешки за 25 минути игра.

 

 

Това не е просто суха статистика. В тези показатели нямаше да има нищо изненадващо, ако Йордан Бозов не беше на 39 години – възраст, на която много други спортисти вече са сложили край на кариерата си. След мача Людмил Хаджисотиров призна, че баскетболистът е играл с частично скъсан менискус, което само по себе си говори за характера и силата, които състезателят притежава. Капитан с главно К.

 

Йордан Бозов се присъедини към Рилски спортист през лятото на 2013 г, след като се бе превърнал в най-добрия играч на Балкан през сезон 2012/2013. Изненадващо за мнозина, старши треньорът на „зелените“ по онова време и настоящ помощник на Левски Лукойл Александър Тодоров реши, че 34-годишният тогава Бозов вече не попада в сметките му. Баскетболистът уважи решението му и го прие с високо вдигната глава.

 

Пет години по-късно Йордан Бозов за пореден път показа, че има още много какво да даде на българския баскетбол. Както казват американците, небето му е граница…

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Купа България - мъже, Рилски спортист, Левски Лукойл, Йордан Бозов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи