Златко Живков: Защо да играем, ако предварително знаем, че ще бием с по 30-40-50 точки?!


Златко Живков: Защо да играем, ако предварително знаем, че ще бием с по 30-40-50 точки?!
(Снимка: LAP.bg)
09-03-2018 15:30 | BGbasket.com

Кметът на Монтана Златко Живков бе основният инициатор на кандидатурата на местния едноименен женски баскетболен тим за домакин на Файнъл 4 в Адриатическата лига.

 

BGBasket.com потърси Живков, за да чуе неговото мнение за домакинството и като цяло - за ситуацията в женския ни баскетбол, която не е цветуща.

 

"Финалите на Адриатическата лига са удобен повод да напомня, че останахме единственият женски отбор в България в последните 30 години, който е участвал в първа лига на всички нива в родния шампионат. Другият отбор бе Нефтохимик до миналата година, и след техния отказ, ние останахме единствени," заяви Живков.

 

"Това е едното. Другото е, че след решението да се играе без чужденки в България, в значителна степен стесни нашата конкуренция, остана единствено Берое, като отбор с претенции и възможности. Останалите отбори отстъпват чувствително на нивото на елитен баскетбол за жени. За нас тази година, основната цел бе Адриатическата лига. В България целта ни е титла и купа и всичко друго ще бъде провал. И като организация, възможности, състезатели, като отбори, останалите ни отстъпват във всичко."

 

"В Адриатическата лига има по-голяма интрига, интересни мачове, в повечето случаи равностойни. И миналата година бяхме на Файнъл 4, играхме в Подгорица. Тази година отново сме трите отбора - Монтана, Будучност и Цинкарна Целе. От Партизан и Цървена звезда ще се води битка кой да е четвъртият. Битката на Финалната четворка ще е между отбори почти равностойни, близки по качество. Това прави първенството интересно. Иначе не виждам защо ние изобщо трябва да участваме в българския шампионат, когато предварително знаем, че ще бием с по 30-40-50 точки."

 

За или против е Златко Живков по отношение на правилото да няма чужденки в България? "Въпросът е сложен. Доколкото знам Румъния е правила подобен опит. Едната година там са забранили чужденките и после са ги върнали. От една страна е добре българските момичета да се развиват, да им се даде шанс. От друга не може да се говори за елитен баскетбол при жените. Отбори се отказаха да играят с нас - Хасково за Суперкупата, сега Рилски спортист на полуфиналите за Купата. От подобни срещи с по 50-60 точки разлика няма никакъв ефект за отборите, които са си поставили по-високи цели. Това се вижда, когато излезем навън, националният отбор например играе с Испания и се вижда каква е разликата. Не може да очакваш добро представяне при сериозна съпротива навън, при условие, че тук си надделявал над девически отбори с катастрофална разлика. Не съм против да се развиват младите, но конкуренция почти няма. Дунав се отказаха, Нефтохимик се отказа, сега и Хасково. Останахме ние и Берое, които отделят средства за женското направление, въпреки че има лъкатушене. БФБ трябва да реши и прецени дали този експеримент си заслужава или може да се върне ограничен брой чужденки. Видя се, че и ние, и Берое използваме 2-3 чужденки. Вижда се, че с девически отбори не може да гоним високо ниво. Трябва да има чужденки за по-високо ниво."

 

Трябва ли да има радикални промени в родния баскетбол?

"Тезата с радикалните мерки обикновено излиза на преден план, когато някой не е доволен от ситуацията, от класирането. Аз съм убеден, че ако питате мъжкия отбор на Рилски спортист например, надали там ще кажат, че има нужда от радикални проблеми. Трябва да сме по-внимателни, когато искаме да изграждаме нещо, без да прибързваме и без да стигаме до крайности. Това в никакъв случай не води до положителни промени и добро представяне," завърши Златко Живков.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Монтана 2003, Адриатическа лига - жени
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи