Вариантите за класиране в Евролигата


Вариантите за класиране в Евролигата
(сн. euroleague.net)
22-03-2018 13:18 | BGbasket.com

До края на редовния сезон в Евролигата остават три кръга. Вече шест отбора си осигуриха място за плейофите – ЦСКА Москва, Фенербахче, Олимпиакос, Реал Мадрид, Панатинайкос и Химки.

 

Измежду първите седем във временното пореждане, само Жалгирис, който за момента заема петата позиция,все още не се е класирал със сигурност за плейофите и на теория може да отпадне - това може да стане, ако тимът загуби всичките си три мача до края, Макаби Тел Авив спечели всичките си три, а Баскония спечели другите си два (освен този срещу Макаби). Tогава трите отбора биха направили тройна въртележка за 7-9 място, в която Жалгирис остава девети, защото измежду тези три отбора те ще бъдат с най-лош актив - 1 победа и 3 загуби.


При евентуална четворна въртележка на тези три отбора плюс още един (измежду Реал Мадрид, Панатинайкос и Химки) става по-сложно, но това е твърде малко вероятно.

 

От отборите, намиращи се в момента след осмото място, с най-големи шансове за влизане в плейофите е Макаби, който би изместил Баскония от челната осмица при следните варианти за актив "победи-загуби" на тези два отбора от останалите им три мача:

 

- Макаби - 3-0, Баскония - 0-3
- Макаби - 3-0, Баскония - 1-2

- Макаби - 3-0, Баскония - 2-1 (освен в гореописания вариант - 3 загуби на Жалгирис, при което и двата отбора изместват Жалгирис и влизат в плейофите)
- Макаби - 2-1, Баскония - 0-3
- Макаби - 2-1, Баскония - 1-2 (освен ако Баскония бие Макаби в прекия им двубой с повече от 6 точки разлика - тогава все пак Баскония си запазва осмото място. Ако при този вариант Баскония бие Макаби в прекия им двубой с точно 6 точки, се гледа общата голова разлика, т.е. - за да има тогава отборът на Макаби шанс да се класира, двете му победи в другите мачове и/или двете загуби на Баскония в техните трябва да са с огромни разлики.)

- Макаби - 1-2, Баскония - 0-3 (освен във варианта с тройната въртележка с Уникаха, описан по-долу)

 

Единствениият друг с шансове за влизане в плейофите е Уникаха, но за да го направи, трябва да оглави тройна въртележка за 8-10 място. За тази цел, Уникаха трябва да спечели и трите си останали мача (актив 3-0), Макаби да е с 1-2, Баскония - 0-3, а победата на Макаби над Баскония в прекия им двубой трябва да бъде с не повече от 36 точки разлика (ако Макаби бият Баскония с над 36 точки, тогава Макаби излизат първи в тройната въртележка, и вземат последния "билет" за плейофите).

 

Ако пък стане подобна тройна въртележка за 8-10 място, само че между Цървена Звезда, Макаби и Баскония, тогава Макаби все пак ще се класира на заветното осмо място, защото ще има най-добър актив (3 победи и 1 загуба) в мачовете с Баскония и Звезда. Т.е. - дори Цървена Звезда да постигне актив 3-0 от останалите си мачове, като сензационно бие Фенербахче, Реал Мадрид и ЦСКА Москва, сръбският гранд пак ще остане извън плейофите, защото дори при тази тройна въртележка ще е с най-слаб актив от трите отбора - 1 победа и 3 загуби.

 

На теория има вариант и Уникаха, и Цървена Звезда, да постигнат 3-0 в останалите си мачове, и така да оформят четворна въртележка с Макаби и Баскония. Но това е в сферата на фантастиката - за тази цел, Уникаха и Звезда ще трябва в пет от общо шестте си мача до края да бият отбори от Топ 4 на временното класиране.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Евролига
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи