Грешка при смяната и спорен текст в Наредбата са причините за жалбата на Балкан


Грешка при смяната и спорен текст в Наредбата са причините за жалбата на Балкан
(сн: BGbasket.com)
05-04-2018 16:21 | Мария Маринова

Балкан официално подаде жалба във връзка с наложената служебна загуба в мача срещу Академик Бултекс 99. Това стана днес, след което от клуба обясниха мотивите за решението си на пресконференция. На нея присъстваха старши треньорът на Балкан Небойша Видич, помощникът му Петър Златанович, президентът на клуба Михаил Михайлов и кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.

 

Балкан поиска от Арбитражната комисия да отмени решението за присъждане на служебна загуба и на отбора да се присъдят две точки, колкото се полага за победа в мача. Основните аргументи на клуба са свързани с грешка на правилата при извършване на смяната, при която на терена се появиха петима чужденци, както и със спорен текст в Наредбата на Националната баскетболна лига.

 

Според чл. 74 (2) „по време на игра, на терена трябва да има минимум 1 състезател, който има право да играе за Националния отбор на България и не е придобил българско гражданство по натурализация…“. От Балкан обаче изтъкват, че никъде в наредбата не се споменава, че правилото важи за всеки отбор по отделно.

 

Комисията неправилно е възприела, че изискването за минимум един състезател със съответния статут се отнася за всеки от отборите по отделно, тъй като така написаният текст на чл. 74 (2) никъде не въвежда такова изискване и не прави такова уточнение. Безспорен факт е, че при оставащи 5:04 минути до края на срещата, при подновена след прекъсване (тайм аут за отбора на Академик Бултекс 99) игра, на терена са се намирали десет състезатели, трима от които (№3, Димитров, №10- Бачев, №34-Дурчев) са състезатели, имащи право да играят за Националния отборна на България, без да са придобили българско гражданство по натурализация, с което изискването за „..минимум 1 състезател …“  на чл.74 (2) е изпълнено. Считаме, че е недопустимо Комисията да прави каквито и да е ограничителни и/или диференциращи тълкувания и интерпретации на текста на чл.74 ал.2 от Наредбата за Държавно първенство – мъже – НБЛ.“, пише в жалбата на Балкан.

 

Другото основание за подаването на жалбата е грешка при извършването на смяната на Венцислав Петков с Дейвид Хоутън. Според правилата влизащият като резерва играч лично трябва да се представи на секретарската маса и ясно да поиска смяна или да седне на предвидените за заместници места. Заместникът трябва да остане извън страничната линия, докато съдията даде сигнал със свирката си, направи официалната жестикулация за смяна и покани заместника да влезе в игралното поле.

 

„В нашия конкретен случай се отнасяме и към разпоредбата на чл.19.3.7. от същите правила, а именно: „Ако е поискана смяна по време на едноминутно прекъсване или по време на интервал от играта, заместникът трябва да се представи на секретаря преди да влезе в игра.” Това ясно се вижда, че не е станало.“, категорични са от Балкан.

 

„От видеозаписа на срещата се установява, че при оставащо за игра време от 05.04 минути отборът на  БК Академик Бултекс 99 взима едноминутно прекъсване. Отборите се отправят към зоните на отборните скамейки. Преди това прекъсване отборът на БК Балкан е в състав: 1-Калахан (САЩ), 6-Уошингтън (САЩ), 8-Кесар (Сърбия), 4-Фортънбъри (САЩ) и 35-Петков (България). След едноминутното прекъсване за отбора на БК Балкан на терена навлиза заместникът 25-Хоутън, но без същият да поиска смяната по регламентирания в правилата ред (член 19.3.1. ). Съдиите не са обърнали внимание на тази ситуация и виждайки по 5 състезатели на терена са пуснали отново играта. Секретарят на мача, обаче, виждайки промяна сред състезателите на терена незабавно подава сигнал. При това положение, не изпълнявайки няколко изисквания за смяна съгласно състезателите правила (в т.ч. инкасирането на смяната от съответния съдия със съответния жест, едва след който заместникът става състезател, а състезателят заместник!), на практика 25-Хоутън няма права на състезател (член 19.1), а е бил все още със статута на заместник (по официалните правила на ФИБА в сила от 01.10.2017г.). Играта е подновена от съдиите при нередовно извършена смяна, всъщност неразрешена по съответния ред такава. Фактическите състезатели за отбора на БК Балкан в този момент са тези играчи, които са били на терена преди разрешаването на едноминутното прекъсване, а именно четирима чуждестранни състезатели и един български състезател. При тази ситуация дори само състезатели от отборът на БК Балкан на практика изпълняват изискването на  чл.74, ал.2 от  Наредбата на НБЛ“

 

От клуба очакват Арбитражната комисия да се произнесе по жалбата им след празниците.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Балкан, Академик Бултекс 99
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи