Балкан представи видео със спорната смяна


Балкан представи видео със спорната смяна
(сн: BGbasket.com)
05-04-2018 18:04 | Мария Маринова

Грешка при извършването на смяната на Дейвид Хоутън и Венцислав Петков е една от причините Балкан да иска отменяне на служебната загуба срещу Академик Бултекс 99. От клуба са категорични, че смяната не е редовна, тъй като при нея са допуснати много нередности, които описват в жалбата си до Арбитражната комисия.

 

На пресконференция днес бяха показани и видеозаписи от конкретната ситуация, които от Балкан предоставиха на BGbasket.com. Президентът на клуба Михаил Михайлов обясни и защо смяната не е била по правилата.

 

"В жалбата сме описали всички членове, по които се извършва смяна в баскетбола. Категорично това не е било по правилата. С оглед на правилата на ФИБА ние имаме на терена четирима чужденци и един българин. На един състезател, докато не му бъде позволено да влезе на терена, се счита като резерва и няма състезателни права. Хоутън не е добил такива права и не му е разрешена смяна от секретаря и съдиите. Самият състезател също не е заявявал смяна на масата.

 

От видеото най-ясно личи секретарят кога подава сигнал и топката не е в ръцете на състезателя, т.е. е мъртва и всичко трябва да спре – да се върне човекът и да се направи правилната смяна. Никой от нашия екип не отива на секретарската маса да посочи, че ще извършваме смяна. Вижда се как играчите стават и отиват на терена, т.е Хоутън не е придобил права на състезател, той е резерва по всички наредби на ФИБА.

 

Важният момент е кога момичето от масата вдига ръка, защото тя вижда ситуацията, а съдията отсреща трябва да има пряк контакт с нея, за да може да спре играта. Ръката е вдигната, защото тя вижда, че има проблем. Явно има лоша комуникация, защото съдията трябва да погледне към масата и да покаже традиционния жест с палец, ако всичко е наред и играта може да започне. Момичето сигнализира при мъртва топка, не при жива. Вече впоследствие става жива. Много ясно се чува и свирката. Ако съдията отсреща е реагирал навреме, всичко приключва. Щеше да има спиране на играта, смяна и всичко да се случи по правилния начин“.

 

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Балкан, Михаил Михайлов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи