Изненадите и разочарованията в А група


Изненадите и разочарованията в А група
18-04-2018 13:45 | Мая Димитрова

Наскоро приключи сезона в А група, мина и турнира за Купата н БФБ, а изненади през тези месеци не липсваха. Още на старта няколко отбора влязоха в първенството с големи амбиции и добри селекции. Да не кажем дори звездни, като за втория ешалон. Една от изненадите беше новият отбор - Атлетик, който събра доста интересен състав. Стигна до трето място на първата щестица в крайното класиране и се окичи с бронз от купата. Изобщо не е зле за дебютен сезон.

 

На фона на БУБА Баскетбол обаче потижението на Атлетик някакси остана на заден план. След толкова години усърдна работа талантите на Мануел Марков направиха нещо неочаквано дори за най-смелите анализатори и разбирачи. Окичиха се с два златни медала. Със завдина лекота побеждаваха всички отбори през сезона. Допуснаха една единствена загуба от ИУ и то в края на първенството. Гениално! Вдигнаха и Купата на БФБ, след като разбиха с 93:67 ИУ на финала в зала "Универсиада" преди няколко дни.

 

Всъщност май А група е доста добра възможност за изява и трупане на опит и самочувствие. Талантите, които търкат пейките в отборите си от НБЛ, получават изключително ценен опит сблъсквайки се с мъжкия баскетбол. За отборите, които играят предимно с юноши, това първенство е безценно. Най-големият плюс на А група е именно това, че дава възможност на младите състезатели да се обиграват.

 

Интересът към втора лига значително се покачва. Много от мачовете се предаваха на живо, изключително важно е, че можем да следим статистиката на всяка среща. Всичко това е полезно не само за играчите, но и за треньорите.

 

А група дава шанс на тези момчета да бъдат вече разпознаваеми имена, давам им път към големия баскетбол. Има много състезатели, които участват и в първа, и във втора лига. Това е изключително положително за тях, защото в НБЛ те не получават чак толкова много игрово време, както в А група. Много е важно да играят във втора лига и да трупат игрови опит. Колкото и да тренират, не могат да заменят мача с тренировка.

 

Със сигурност пък щеше да е голям минус, ако не съществуваше това първенство, което спокойно можем да наречем трамплин към големия баскетбол.

 

По време на сезона се получи така, че в един момент дори имаше дербита от А група, които изместиха интереса от мачовете в мъжкото баскетболно първенсто. Това не е сензация, защото този сезон в първа лига има отбори, които играят на нивото на отбори във втора лига.

 

Разбира се, не всичко в А група е като по мед и масло. Големият проблем за някои се оказва тренировъчният процес. Повечето отбори разчитат на играчи от първа лига, които пък нямат възможност да тренират с втория си отбор всеки ден. Може да се каже, че най-големият проблем е на А група е, че има един леко аматьорски елемент. За сметка на това пък без тези играчи от НБЛ няма да има такова ниво на първенството.

 

Мнението на специалиста
Треньорът от школата на Черно море Тича Кирил Петров се включи в нашия анализ и изрази мнението си за случилото се през сезона в А група.

 

ГОЛЯМОТО РАЗОЧАРОВАНИЕ
Няма отбор, който можем да определим като голямо разочарование на сезона. Щеше да изненада, ако например ИУ изпадне във втората шестица или нещо подобно. Това не се случи. ЦСКА имаше големи амбиции, но много контузии попречиха на отбора да покаже повече. Но със сигурност не може да се каже, че са разочарованието на сезона.

 

ГОЛЯМАТА ИЗНЕНАДА
Най-голямата изненада през този сезон е БУБА Баскетбол. Никой не очакваше от отбора такова представяне. Първи сезон и са шампиони и носители на Купата на БФБ. Това е плод на дългогодишна работа. Отборът не е събран сега. Тези момчета са заедно от много време. Това е плод на много години труд на треньорите. От тук нататък очакванията към БУБА се вдигат изключително много. ИУ и БУБА се очертават като големите фаворити в А група и през следващия сезон.

 

ГОЛЯМАТА РАЗЛИКА МЕЖДУ ФАВОРИТИТЕ
До някаква степен, голямата разлика между ИУ и БУБА Баскетбол този сезон беше в тренировъчния процес. БУБА имаше повече отборни тренировки, за разлика от варненци. Играчите играят спокойно, защото те са заедно и при юношите, и в А група. Докато ИУ не можеше постоянно да води тренировъчен процес с всички баскетболисти, които участват в мачовете. Петко Делев разчита на много състезатели от Черно море Тича (б.а. Венелин Христов, Николай Грозев, Николай Николов, Димитър Илиев, Цветомир Куртев, Кристиян Кръстев, Мартин Коцев), както и на Милен Дудев от Спартак Плевен. Николай Грозев пък доста време беше с контузия и това оказа влияние върху отбора.

 

ОТКРИТИЕТО НА СЕЗОНА
Играчът - откритие този сезон безспорно е Иван Алипиев. Той се отличава от останалите с невероятен талант и трудолюбие.

 

НАЙ-ПОЛЕЗНИЯТ ИГРАЧ
Андрей Иванов тепърва започва да навлиза в мъжкия баскетбол. Тази година Иван Чолаков му гласува повече доверие. Той има голям потенциал и израства. Позиционира се добре, овладява много борби. Може да постигне много.

 

ТУРНИРА ЗА КУПАТА НА БЪЛГАРИЯ
Не видяхме изненади в турнира за Купата на България, където един срещу друг се изправяха отбори от А група срещу такива от НБЛ. В един, два мача и то в началото на сезона е много трудно да се получи сензация. Да не забравяме и факта, че в отборите от А група, нямаха право да участват играчите от мъжкото баскетболно първенство. Това много промени нещата. Смятам, че ако някои от отборите във втория ешалон се задържат в същия състав, могат да бъдат равностойни на последните от НБЛ. Ако продължава този регламент на купата е абсолютно възможно да се получат изненади през следващия сезон.

ЛИПСИТЕ
Винаги ще липсва нещо в А група. Трябва да започне да се надгражда. Трябва да се намерят повече отбори, да се намери по-голямо финансиране на клубовете, за да може да се вдигне нивото. Имаше отбори, които си приключиха участието на полусезона (б.а. Делфин). Трябва да има финансова стабилност, за да се развива лигата. Да бъде един трамплин за НБЛ.

 

 

__________________

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Twitter

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: А група - мъже, Купа БФБ, БУБА Баскетбол, ИУ, Атлетик, Андрей Иванов, Иван Алипиев, Кирил Петров
Коментари
Резултати
Класирания
Други новини