България иска да приеме група от Евробаскет 2021


България иска да приеме група от Евробаскет 2021
01-05-2018 11:20

Делегация на водещи спортни ръководители от България се срещнаха вчера с представители на ФИБА в седалището на централата в Швейцария. Двете страни проведоха разговори на много теми, включително развитието на спорта в страната, десетгодишните усилия за изграждане на първокласна спортна инфраструктура и възможност в България да се проведат водещи световни и европейски баскетболни състезания в близко бъдеще. 

 

Страната ни е изявила желание да бъде домакин на една от групите на Евробаскет 2021, както и на Световно първенство за юноши, разкри спортният директор на ФИБА Коста Илиев в предаването „Арена баскет" по БНТ HD.

 

„Българската федерация по баскетбол показа желание и възможности за организиране на състезание от високо ниво в нашата страна. Става дума не само за юношески европейски първенства, които досега се провеждаха. Търси се възможност за организиране на Световно първенство за юноши и евентуално за организиране на една от групите на Европейското първенство по баскетбол през 2021 година. Това е част от една по-голяма програма за развитието на баскетбола и популяризирането му“, заяви Илиев.

 

Запитан дали е възможно наистина България да приеме група от Евробаскет след три години, Коста Илиев заяви: „Очевидно е, че като спортна база нямаме абсолютно никакъв проблем да организираме една от групите за Европейското първенство. Говорим за „Арена Армеец“. Също така с хотелите, които са изградени в София, няма никакъв проблем да бъде организирано това първенство. Но това е един по-дълъг процес. Ето - тази година предстои Европейско първенство за юноши до 20 години. БФБ ще се кандидатира за юношеско световно през 2020 година. Всичко това ще бъде част от подготовката за кандидатурата през 2021 година. Беше отчетено, че има талантливо младо поколение, което може да израсне покрай участието си такива големи форуми. Защото организирането на такъв форум ти дава право да участваш без квалификации. Трудностите най-вече са в това, че конкуренцията е доста сериозна."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Коста Илиев, ФИБА, Евробаскет 2021, БФБ
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи