Глушков за кандидатурата за Евро 2021: Ползите са много големи (видео)


Глушков за кандидатурата за Евро 2021: Ползите са много големи (видео)
(Снимка: LAP.bg)
03-05-2018 19:34 | GONG.bg | BGbasket.com

Президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков коментира кандидатурата на страната ни за домакин на една от групите на Европейското първенство за мъже през 2021-а година.

 

„След срещата, която се проведе есента в България между ръководството на ФИБА, министър Кралев и премиера, се създаде обстановка ние да кандидатстваме за друг тип първенства. Искаме световно първенство за младежи до 17 години и също така една група от европейското първенство през 2021 година. Имаме държавната подкрепа. Във времето се показали, че сме надежден организатор. Видя се от презентацията на министър Кралев колко е подобрена инфраструктурата в различните градове в последните години. Дадохме добър знак и вече имаме самочувствието да организираме такива събития”, заяви Георги Глушков в интервю за NOVA.

 

На въпрос за евентуалната такса за подобно домакинство, Глушков коментира:

 

„Има такава такса. Досега е имало, този път ще е малко по-висока. Мисля, че беше около 5 милиона лева, но това не е най-важната част. Важно е да видим социалния и икономически ефект от едно такова състезание за България. За това европейско има много кандидати. Цифрите показват, че икономическите и социални ползи са много големи. Има 12-13 отбора, които искат това първенство. Факт е, че нашите съседи вече са организирали такива първенства, така че се надяваме да получим възможност. Зависи какво мислят и другите за нас, това се решава от борда на ФИБА Европа.”

 

„Имаме добър отбор и смятам, че тогава той трябва да е в пълната си зрялост. Надяваме се, ако участваме, да се представим много добре”, добави босът на родната федерация за българския национален отбор за мъже.

 

А има ли шансове България да спечели подобно домакинство, Георги Глушков смята: „До преди няколко години, преди 2015 година, това беше въпрос на престиж – една държава да покаже, че може да организира такова първенство сама. Тогава цифрите бяха сериозни. Сега разходите са разпределени и сумата е съвсем поносима. Икономическото въздействие от последните две първенства е много положително. Трябва да добавим и социалния ефект от това, че много хора ще гледат и много деца ще започнат да играят баскетбол.”

 

„Вече не можем да разделяме отборите на силни и слаби. Виждаме колко са трудни групите в световните квалификации. Ние се представихме много добре и в квалификациите за европейско първенство, където играхме със Словения и бяхме на две стрелби от победата, въпреки че там има НБА играчи. След това тези играчи станаха европейски шампиони. Няма слаби отбори, всички ще са добри. Ще има водачи на групи, които ще са малко по-напред, но ние се надяваме да имаме добър отбор. Евентуално ако станем домакини, можем да избираме кой от участниците да е в нашата група, за да може техните фенове да са тук и да не се налага да пътуват хиляди километри. Това се е правило и в миналото и гарантира пълни зали на всички места”, каза още Глушков.

 

„Що се отнася до първенството ни, през тази година българите имат основна роля в отборите, които спорят за шампионската лига. Очаквам това влияние да се усили през следващия сезон, защото тогава по двама българи ще са едновременно на терена. Надявам се това да е положително за развитието на българските играчи”, коментира Глушков.

 

А има ли значение представето на клубните ни отбори и по-специално за Академик София и Левски Лукойл, Глушков заяви за младия състав, воден от Георги Давидов: „Когато млад отбор тренира заедно, рано или късно играчите трябва да възмъжеят. В този период те трябва да са на терена, а не на пейката. Това е проект, който дава възможност на младите да играят и имат изключителен стимул да се борят и да показват нещо по-добро във всеки мач.”

 

 

За „сините”, Георги Глушков коментира: „Вече всички трябва да са убедени, че един отбор не се прави за месец и това не създаде такъв доминантен фактор, както си мислеха всички. Първите места се определиха в последния кръг. Доста е напрегнато и всички смятат, че могат да станат шампиони. Мачовете ще са много оспорвани.”

 

Колкото до финансовия баланс на баскет-централата Георги Глушков сподели: „Финансово сме стабилни. Преживяхме периода, в който имаше сътресение. В последните 5 години сме с положителни резултати и успяваме да покриваме всички нужди на федерацията. Това обаче е нищо, защото всяка година е сама за себе си. Като мине една година, трябва да я забравим веднага. Не можем да лежим на стари постижения. Всяка година е нов изпит за федерацията. Нещата трябва да вървят напред. Това е изключително напрежение, защото всяка година трябва да сме на ниво. Нямаме такъв ресурс, че да позволим да се отпускаме.”

__________________

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Twitter

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Коментари
Резултати
Класирания
Други новини