Крис Дийл за IBC: В Габрово играчите развиват уменията си, а също така се забавляват


Крис Дийл за IBC: В Габрово играчите развиват уменията си, а също така се забавляват
04-05-2018 21:23 | BGbasket.com

Баскетболният треньор Крис Дийл ще се завърне в България, за да бъде част от третото издание на лагера International Basketball Camp, който ще се проведе в Габрово през лятото. Ето какво каза представителят на Basketball Embassy в интервю за предстоящото събиране на таланти:

 

- Г-н Дийл, Вие представяне Basketball Embassy. Можете ли да ни дадете малко повече информация за организацията, какви са целите ѝ, къде се намира, колко треньори имате?

- The Basketball Embassy e организация, която цели подпомагане на други организации, които развиват и популяризират баскетбола в техните държави. Организацията е основана през 2014 година, но близо десет години нашите треньори помагат за създаването на посланици на баскетболната игра. Помагаме на играчи да развиват базови умения и техники, както и важни елементи от характера като дисциплина, трудолюбие и отдаденост. Имаме огромна мрежа от треньори по цял свят, сред които има такива на деца, ученици, колежани и професионални и национални отбори. Сред тях са и работещи в НБА за мъже и жени, автори на книги и много от нас имат магистърски или докторски степени.

 

- Вие ще бъдете на кампа в България за трето поредно лято. Какви са впечатленията Ви от предишните две години?

- IBC е добре организирано събитие, което препоръчваме на играчи от цял свят. Той е страхотна възможност да се развиеш и да научиш много от чуждестранни треньори. Щастливи сме, че имаме главна роля в развитието му и помощта към Владимир Искров за създаването на един от най-добрите кампове в Европа.

 

- Като треньор, който обикаля целия свят, за да помага на децата да станат по-добри играчи, как виждате организацията на IBC в сравнение с други държави?

- Работим с кампове и обучения от цял свят и IBC е сред фаворитите ни. Габрово е страхотно място за камп като този и заедно с развитието на умения, играчите и треньорите също се забавляват. Условията за настаняване са добри, а времето е страхотно по това време на годината. Както споменах по-рано. Кампът е организиран добре и всички получават много внимание и възможности.

 

- С какво кампът е полезен на играчите според Вас?

- В IBC играчите се учат как да бъдат по-добри и по-ефективни на терена. Кампът набляга на фундаментални умения, но учи и на отборни концепции, така че е подходящ за развитие на собствени стратегии на треньорите. Другото нещо, което ни харесва, е че има междукултурни взаимоотношения. Невероятно преживяване е за всички деца, както и начин да научиш нещо за хората от цял свят.

 

- Как трансферът на български играчи в чужбина би подобрил шансовете им за развитие в баскетбола?

- Всеки път, когато играч отиде в чужбина, за да покаже таланта си, повишава шансовете си за развитие и възможностите, които получава. Играенето извън България е страхотен опит за играчите, точно както привличането на чуждестранни играчи, които да играят срещу българските. Идвайки от Америка, знам, че колежи и университети обичат да привличат чуждестранни играчи, така че всяка подобна възможност като участие в кампа ще доведе до още повече в бъдеще.

 

- Защо в днешни дни е толкова важно играчите да имат отлични баскетболни умения?

- Играчът е почти нищо без фундаменталните умения за баскетбол. Няма значение колко си талантлив, колкото си атлетичен, колко си голям и силен, ако не можеш да се справиш с основните процеси в баскетбола. Научаването на подаване, стрелба, дрибъл и защита са много важни за успеха на един играч.

 

- Може ли да ни дадете повече информация за четиримата американски треньори, които ще бъдат на кампа?

- Тази година на кампа ще се завърнат Дъстин Карър и Брент Типтън. Дъстин е бил професионален треньор на мъже в Европа и помощник-треньор на национални отбори за момчета и момичета. В момента той е треньор в училище в Сан Антонио. Брент Типтън идва чак от остров Гуам до САЩ, за да бъде сред основните инструктори на един от най-големите международни кампове в Тексас. След това Брент ще пътува до Европа, за да продължи с треньорството и също ще бъде част от IBC. Той е старши-треньор в Университета на Гуам и е треньор на младежки национален отбор на страната, с който постигна един от най-големите успехи на тима в първенството на Океания. Треньор Брент е много талантлив треньор, който чака с нетърпение да се завърне в България. Нови тази година ще бъдат треньор Клиф Елис, който в момента е главен треньор в гимназия в Тексас с една от най-добрите баскетболни програми в щата. Той стана треньор на щата, което не е лесно постижение при население от 26 млн. души. Клиф е бил гард в отбор от първа дивизия на NCAA, а също е бил треньор на играчи като Джордан Кларксън и Андре Робъртсън от НБА. Той ще доведе и свой асистент в България.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: International Basketball Camp
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи