Бесилото на българския баскетбол


Бесилото на българския баскетбол
(сн. LAP.bg)
24-05-2018 14:21 | Мария Маринова

Днес България отбелязва един от най-светлите празници – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Повод за празненства обаче няма – поне не и в българския баскетбол.

 

От години не сме ставали свидетели на толкова оспорван и интересен сезон в мъжкото първенство. За съжаление в края му все повече хора вече си пожелават той да свърши по-бързо. В мачовете за титлата между Левски Лукойл и Балкан се говори за всичко друго, но не и за баскетбол. BGbasket.com призова в коментар на преден план да бъде баскетболът, но изглежда главните действащи лица не са го прочели.

 

Скандалите между двата клуба във връзка със съдийството в първия мач са детска игра в сравнение с това, което се случи снощи в „Универсиада“. Заради инциденти между агитката на Левски Лукойл и отбора на Балкан, двубоят бе прекратен и днес ще се доиграе пред празни трибуни.

 

Как се стигна до всичко това?

 

Минути преди началото на срещата агитката на Левски Лукойл влезе в залата и се настани непосредствено зад пейката на Балкан. За сравнение, на предишния мач (а и не само) същите тези хора бяха в срещуположната трибуна – срещу пейката на Левски Лукойл. Това веднага породи опасения, че може да се стигне до инциденти и проблеми. В началните минути феновете на домакините и отборът на Балкан бяха разделени само от четирима стюарди. След намесата на дежурния представител на БФБаскетбол Борислав Пелтеков и на генералния мениджър на Националната баскетболна лига, администрираща първенството, Лили Борисова дойдоха още трима от охранителите.

 

 

Дори и това не помогна и минути преди почивката двубоят бе прекъснат. На няколко пъти към пейката на Балкан летяха хвърлени предмети, а играчите бяха наплюти. Към тъмнокожите състезатели на ботевградчани бяха отправяни и маймунски звуци и знаци. Намеси се и президентът на Балкан Михаил Михайлов, който влезе на терена, но малко по-късно срещата бе подновена.

 

Напрежението ескалира близо три минути преди края, когато след поредния конфликт, агитката на Левски Лукойл опита да потърси саморазправа с отбора на Балкан, а някои играчи и хора от щаба на гостите също отвърнаха. Започнаха да летят предмети, а след консултации се взе решение мачът да се доиграе пред празни трибуни. Феновете на домакините бяха изведени от залата, но тези на „зелените“ отказаха да напуснат, категорично заявявайки, че не са виновни, както и от съображения за сигурността си. Двубоят нямаше как да продължи и бе насрочен за днес пред празни трибуни.

 

 

Кой носи отговорност?

 

В основата на конфликта бе разположението на агитката на Левски Лукойл. Никой от клуба обаче не каза кой е взел решението феновете да са там. Президентът Тодор Стойков заяви, че те само продават билети и не могат да контролират къде ще застанат феновете. Не е сериозно! За организацията на мача отговорност имат домакините. Те трябва да осигурят необходимите условия за безопасност, за да не се стига до конфликти и съприкосновения между двата отбора и техните привърженици. На всеки вход трябва да има охрана, която да контролира достъпа до залата. Затова питаме отново: Кой позволи на агитката да влезе от входа над трибуната, който доста по-рядко се използва?

 

Не казвайте, че те сами са се организирали и са отишли там, защото няма да повярваме. В началните минути агитката на Левски Лукойл беше разположена три реда над пейката на Балкан – точно толкова, колкото е минималното изискване според наредбата. Съмняваме се обаче, че феновете на който и да е отбор в България познават чак толкова добре правилника, за да се организират сами…

 

Да, нарушение няма. Случващото се обаче излезе извън контрол и не трябва да си затваряме очите. Няма как да се контролира поведението на феновете, но не може да се създават предпоставки за сблъсъци. Забравихте ли как само два дни по-рано между двете агитки летяха бутилки, как преди месеци в „Триадица“ феновете на Левски Лукойл хвърляха парчета мазилка от залата към тези на Балкан или как привърженици на ботевградчани опитаха да потърсят саморазправа с Константин Папазов след мач в Ботевград? За щастие до момента няма пострадали, но трябва ли да чакаме да стане нещо по-сериозно, за да вземем мерки?

 

 

Футболизирането на баскетбола

 

Грозните сцени, сблъсъците между феновете и скандалите между отборите зачестяват. А баскетболът бил интелигентен спорт… Със сигурност Левски Лукойл има привърженици, които подкрепят отбора и разбират играта. Въпросната група зад пейката на Балкан по нищо не показа, че е сред тях. Един баскетболен фен няма да носи със себе си на мач балони, пълни с камъни. А какво да кажем за примката, висяща над главите на играчите от Ботевград от хора, претендиращи, че техен идол е Апостола на свободата Васил Левски, загинал от бесилото? Но май не е толкова различно, защото с постъпките си точно тези фенове са на път да сложат на бесилото собствения си отбор...

 

Отдавна на футболни дербита родители не смеят да заведат децата си, защото се страхуват. Скоро това може и да се случи в баскетбола, защото вчера в залата имаше и много малки деца, както и възрастни хора, които просто искаха да гледат добър баскетбол.

 

Целта оправдава средствата, казват някои. И докато можем да подминем дребни провокации като микрофона в агитката на Левски Лукойл, включен към колоната над феновете на Балкан в първия мач, това мина всякакви граници. Столичният тим обяви големите си амбиции още при обединението в началото на годината. Всичко, освен шампионска титла, даваща право на европейско участие, би било равносилно на провал и на още една загубена година.

 

Ако се продължава в същия дух обаче, победители няма да има, независимо кой стане шампион. Губят феновете, губят играчите на двата отбора, положили толкова много труд през годината, губи и спортът. А уж искаме да върнем хората в залите…

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Левски Лукойл, Балкан
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи