Непредвидимият сезон


Непредвидимият сезон
(сн. LAP.bg)
30-05-2018 18:01 | Мария Маринова

Поредният сезон в мъжкото първенство у нас вече е в историята си. Емоции, напрежение, оспорвани мачове и нов шампион – Левски Лукойл. Баскетболистите на Константин Папазов спечелиха титлата, след като на финала победиха Балкан с 3-1. Тези два отбора показаха най-постоянна игра през целия сезон и може би закономерно стигнаха до борбата за златните отличия, макар силите да бяха много изравнени.

 

Пътят на Левски Лукойл до титлата

 

Левски 2014 започна сезона с по-скромни амбиции и предимно с български състезатели. Тимът не бе сочен сред фаворитите, но след идването на Станимир Маринов, „сините“ станаха предизвикателство за всеки съперник и често поднасяха изненади. Голямата промяна дойде след Нова година, когато компанията Лукойл България стана спонсор на клуба. Най-добрите играчи от два отбора се събраха в Левски Лукойл, а в досегашния основен отбор на Лукойл – Академик, базиран в Правец, останаха по-младите. Някои от чужденците бяха освободени, а впоследствие в състава на столичния тим бяха привлечени Неманя Милошевич и Дарил Браянт. Целта бе да се гони задължителна шампионска титла, за да може да се направи пробив в европейските клубни турнири – нещо, което в последните години не се получаваше на Лукойл Академик.


Очакванията, че Левски Лукойл ще бъде тотален хегемон, не се оправдаха. Тимът се препъна на първото по-сериозно препятствие и не успя да спечели Купата, след като отстъпи на Рилски спортист във финала във Велико Търново. Последва обаче триумфът в Балканската лига, с което отборът даде заявка, че има сили да се бори и за титлата в първенството.

 

Левски Лукойл спечели първото място в редовния сезон на шампионата у нас, след като завърши с равен брой точки с Академик Бултекс 99 и Балкан, а ботевградчани останаха трети заради служебната загуба в редовния сезон. След като отстрани Черно море Тича в плейофите, Левски Лукойл се изправи последователно срещу Рилски спортист и Балкан. В тези мачове за пореден път се видя, че в толкова непредвидим сезон домакинското предимство не е от съществено значение. Столичният тим допусна по една загуба в София срещу тези два отбора, но след това спечели мачовете си като гост, за да стигне до златните отличия. Въпреки всички скандали в последните месеци, баскетболистите на Левски Лукойл издържаха на напрежението и триумфираха с титлата. Положителното е, че в основата на успехите бяха двама български състезатели – Божидар Аврамов и Станимир Маринов.

 

Левски Лукойл вече е шампион на България, но сега предстои по-трудното. За да се надгради „проектът“ Лукойл Академик, Левски Лукойл трябва да се представи на ниво и в европейските клубни турнири.

 

 

Балкан също спечели

 

Промените в състава на Балкан бяха много по-малко. По средата на сезона тимът се раздели с американеца Девин Брукс, а на негово място бе привлечен сънародникът му Джордан Калахан.

 

Балкан отпадна драматично в полуфиналите за Купата, след това имаше шанс да спечели титлата след 29-годишна пауза, но остана със сребърните отличия. Разочарованието в отбора несъмнено е голямо. Няма и как да е иначе. Малко не достигна на „зелените“ да пратят серията с Левски Лукойл в пети мач, но понякога в спорта трябва и малко късмет. Трябва да признаем обаче, че с изключение на вчерашния двубой и на последната част от първата среща в София, Балкан не показа най-доброто, на което е способен и в много моменти бе надигран от съперника.

 

След края на мача вчера в очите на баскетболистите на Балкан имаше сълзи заради пропуснатия шанс – не само на българите, но и на чужденците. След толкова много положени усилия през сезона това е нормално. Въпреки че не успяха да станат шампиони, баскетболистите на Небойша Видич също трябва да са с високо вдигнати глави. Те се бориха до последно, играха със сърце и също спечелиха много. Независимо от разочарованието, феновете им не спряха да ги окуражават и да ги подкрепят, дори и след мача. Макар постигнатото да е с дружни усилия, няма как да не отбележим, че след Станимир Маринов преди години, никой не беше успявал да влезе под кожата на привържениците така, както го направи Христо Захариев - и то още в първата си година с екипа на „зелените“.

 

От ръководството на ботевградчани вече зависи дали ще успее да запази ядрото и за следващия сезон, защото химията в този отбор се вижда.

 

 

Останалите отбори

 

Рилски спортист не успя да се класира за мечтания финал, но изпрати може би най-успешния си сезон – с Купа на България и две бронзови отличия от шампионата и от Балканската лига. Академик Бултекс 99 отново завърши втори в редовния сезон, както и преди година, но не издържа в ключовите моменти и остана без медал. Тимът на Асен Николов все пак направи стъпка напред в класирането си, след като миналата година отпадна още на четвъртфиналите.

 

Берое показа много колебания през сезона и въпреки че игра силно в последните мачове, не успя да затвърди успешното представяне от миналата година. Академик също претърпя много промени в състава след обединението на Левски 2014 и компанията Лукойл. С всеки мач младите момчета на Георги Давидов бележеха израстване и натрупаният опит ще им помогне и на предстоящото Европейско първенство в Дивизия В. Дано проектът в Правец бъде развиван според първоначалните идеи, защото той е не по-малко важен за българския баскетбол и неговото бъдеще от потенциалното участие на Левски Лукойл в европейски турнири.

 

Ямбол не бе сред фаворитите с оглед на селекцията и финансовите възможности, но Иван Чолаков за пореден път показа, че знае как да изненадва фаворитите. Черно море Тича и Спартак Плевен завършиха на последните две места, но при тях важното бе, че оцеляха въпреки финансовите трудности.

 

 

Две момчета за пример

 

В последната седмица особено актуална стана темата за етиката и морала в баскетбола. И докато ръководителите на клубовете и треньорите се карат помежду си, състезателите станаха пример за това как трябва да се държиш на терена и извън него.

 

Последният пример бе непосредствено след четвъртия мач от финалната серия между Балкан и Левски Лукойл. След като отпразнуваха титлата със своя отбор, Станимир Маринов и Божидар Аврамов отидоха да поздравят и феновете от Ботевград. Макар Станимир Маринов да не се раздели с Балкан по най-добрия начин преди няколко години, а на някои фенове още да им е болно, че той играе за друг отбор, националът винаги е говорил с уважение за публиката в Ботевград. Тя му е дала много, той на нея също. Колкото до Божидар – той не е длъжен на никого, защото не е играл в Балкан и няма по-специално отношение към хората в този град. Той обаче показа уважение към тях и това също не е малко. Някои оцениха жеста им, други ги освиркаха, афектирани от загубата.

 

 

Въпреки проблемите между клубовете, през този сезон феърплеят между баскетболистите от всички отбори беше на преден план и е хубаво всички да се поучат от тях. Разбира се, отличен пример за етично поведение и феърплей дадоха и някои треньори като победителя в анкетата на BGbasket.com Александър Дяковски, който бе избран с огромно мнозинство от колегите си.

 

Когато всеки остави на заден план личното его и работи името на баскетбола, едва тогава може да се надяваме на някакви успехи. А каква по-добра възможност да покажем това от предстоящите мачове на мъжкия национален отбор срещу Исландия и Чехия…

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Балкан, Левски Лукойл
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи